Centralna banka BiH pušta u opticaj nove novčanice od 200 KM, od starih se razlikuju u dva detalja

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će od 17. augusta 2022. godine pustiti u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenu od 200 KM, dodatno štampane u 2022. godini.

Kako navode, novčanice navedenog apoena, izdanje 2022. godina, štampane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

“Novo izdanje novčanica zamijenit će u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina, biti povučene iz opticaja.

Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja”, navode iz CBBiH.

Dodali su da osnovna obilježja novčanica štampanih u 2022. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnog izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka “2022” kao godina štampanja apoena i potpis guvernera CBBiH “Senad Softić”.

“Štampanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH”, zaključuju iz CBBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.