Centralna izborna komisija BiH prijavila Milorada Dodika Tužilaštvu BiH zbog širenja nacionalne mržnje

Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnijela je službenim putem prijavu protiv Milorada Dodika zbog verbalnog napada na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu, što podliježe krivičnom djelu raspirivanja nacionalne mržnje.

Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na press konferencijama u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelicu-Prutinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnosti, Centralna izborna komisija BiH je poduzela konkretne korake.

S tim u vezi danas je sačinjena prijava protiv Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ista će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

Za to djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do deset godina.

“Centralna izborna komisija BiH se ovom prilikom zahvaljuje svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH i gđi Vanji Bjelici-Prutini, a posebna zahvalnost ambasadorici Kathleen Kavalec, šefici Misije OSCE-a u BiH, Johanni Stromquist, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH, Matthewu Fieldu, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ekaterini Dorodnovoj, zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH i Ambasadi SAD-a u BiH. I na kraju, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom”, zaključili su u saopćenju koje je prenio Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.