Christian Schmdit za beogradski medij: “Ukoliko se srpski predstavnici ne vrate u institucije BiH, koga će imati za političke taoce?”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da očekuje da se politički predstavnici iz RS vrate u institucije BiH, ocijenivši da je to obaveza svih onih koji su izabrani da rade u korist naroda.

„Siguran sam da će se oni priključiti, odnosno vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav. Ukoliko to ne urade, koga će imati za političke taoce? Ljude – mlade i stare, sve oni koji očekuju poboljšanje okolnosti u kojima žive“, rekao je Christian Schmidt za Politiku.

Govoreći o odluci srpskih predstavnika da ne učestvuju u radu institucija BiH dok se ne povuče Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Schmidt je rekao da postoje neke mogućnosti za saradnju, ne kroz javna izjašnjavanja, već „radeći na pitanjima koja treba rješavati“.

On je istakao da inicijativa Otvoreni Balkan ubrzava saradnju u regionu, i ocijenio da bi bilo najbolje ako bi broj učesnika mogao da bude povećan sa tri na šest država, dodavanjem Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Schmidt je rekao da bi predložio da se to ne shvati ideološki, već kao zajednički rad na pripremi svih tih država za članstvo u Evropskoj uniji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.