Christian Schmidt nakon sastanka s njemačkim ministrom odbrane: “Oni nisu došli u BiH samo da ovdje borave već i da razgovaraju”

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se sa njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom u Sarajevu. Nakon sastanka Schmidt se obratio medijima te kazao da delegacija iz Njemačke nije došla u BiH nije došla samo ovdje da boravi nego i da razgovara sa političarima i građanima.

“Oni nisu došli u BiH samo da ovdje borave već i da razgovaraju. Da razgovaraju ne samo s političarima nego i s građanima, odnosno s ljudima koji žive tu u Bosni i Hercegovini.

Jer često smo vidjeti da ako ne možete o nekim stvarima govoriti sa političarima onda svakako o tome možete razgovarati sa onim ljudima koji žive u ovoj zemlji”, kazao je Schmidt.

Pistorius se zahvalio Schmidtu i ministru odbrane BiH Zukanu Helezu na dobrodošlici te na razgovoru koji su obavili.

“Želio bih da se zahvalim visokom predstavniku na otvorenoj raspravi. Imao sam priliku da puno toga čujem i puno toga naučim prilikom svog boravka u Sarajevu i susreta koje sam imao do sada, kako u Predsjedništvu i u ministarstvu odbrane”, kazao je Pistorius.

-Ja bih želio iskoristiti priliku da se zahvalim visokom predstavniku na jednoj vrlo otvorenoj raspravi.

Imao sam priliku da puno toga čujem i naučim o BiH, što nisam mogao u razgovoru s ostalim, odnosno s članovima Predsjedništva i ministrima u Vijeću ministara. Dakle, uvijek ima nešto što se može naučiti.

Hvala lijepo i očekujem našu saradnju i u budućnosti – kazao je Pistorius.

Podsjećamo, ministar odbrane Njemačke tokom radne posjete BiH sastao se s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, te članovima Predsjedništva BiH.

Bećirović se zahvalio SR Njemačkoj za posvećenost miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine i pružanju važne podrške jačanju odbrambenih snaga. Kazao je kako jačanje Oružanih snaga BiH i jačanje institucija države Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Iskazan je interes za daljnje unapređenje ekonomske saradnje, a imajući u vidu da je Njemačka među najznačajnijim ekonomskim partnerima Bosne i Hercegovine i vodećim donatorima u Bosni i Hercegovini, pa je iskazan i interes za daljnjim investicijama Njemačke.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i svijetu i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Njemačka je među ključnim evropskim partnerima BiH i snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u EU, te ima interes za postizanje trajne stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje regiona, rečeno je na sastanku.

Razgovarano je o produženju misije Althea u Bosni i Hercegovini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.