Christian Schmidt nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Cavusogluom u Sarajevu: “Turska je opredijeljena za funkcionalnost BiH”

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, a danas se nakon sastanka sa poglavarom Islamske zajednice reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, sastao sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom kratko se obratio javnosti.

“Želim se zahvaliti ministru, Turska ima jako opredjeljenje da BiH ostane funkcionalna i veliko hvala ministru na ličnom prijateljskom odnosu. Ministar sutra ima oficijelne sastanke, ali ovaj sastanak je bio veoma koristan”, kazao je Schmidt.

Ministar Cavusoglu trenutno boravi u dvodnevnoj posjeti BiH. Za to vrijeme, planira obaviti niz sastanaka sa zvaničnicima iz vjerskog i političkog života.

Ranije danas, obišao je šehidsko mezarje Kovači, te mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Nakon toga, turski ministar je boravio u sjedištu OHR-a u Sarajevu gdje je istakao podršku Turske ulozi visokog predstavnika u BiH. Posebno je komentirao ulogu Schmidta u održavanju stabilnosti BiH – prenosi Klix.

“Vaše liderstvo je ključno u održavanju stabilnosti i sigurnosti u BiH i mi ćemo nastaviti podržavati vaš rad. Turska daje podršku uredu visokog predstavnika od samoga početka”, kazao je Cavusoglu.

Za sutra je najavljen sastanak ministra vanjskih poslova Turske sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Turski ministar već je boravio u Hrvatskoj, a planira nakon BiH posjetiti Srbiju i Kosovo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.