Christian Schmidt o neusvajanju odluke o finansiranju izbora jako direktno: Pozivam Vijeće ministara da radi svoj posao i odobri sredstva za izbore

Christian Schmidt, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini oglasio se na Twitteru OHR nakon što Vijeće ministara BiH nije osiguralo novac za održavanje izbora zbog protivljenja HDZ BiH.

Na Twitteru OHR je navedeno sljedeće:

“Glasanje je temeljno pravo građana u demokratskom društvu, a finansiranje izbora je zakonska obaveza. Pozivam sve članove Vijeća ministara da rade svoj posao i odobre sredstva”, naveo je Schmidt.

Podsjećamo, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se nakon odluke Vijeća ministara BiH, odnosno ministara HDZ-a, da ne raspravljaju o tačci koja se tiče izdvajanja sredstava za Opće izbore BiH.

“Građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da uživaju svoje demokratsko pravo na slobodne, fer i demokratske izbore.

Nakon što je Centralna izborna komisija raspisala opće izbore, Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obaveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora.

Organi vlasti i izabrani zvaničnici moraju biti odgovorni građanima”, kazali su za N1 iz OHR-a.

Podsjetimo, ministri iz HDZ-a su glasali protiv razmatranje ove tačke dnevnog reda, a telefonska sjednica Predsjedništva BiH, koja je bila najavljena, a na kojoj je načelno trebala biti donesena odluka o naredbi Vijeću ministara da izdvoji sredstva za izbore, još nije održana.

Blokadu finansiranja izbora od strane HDZ-a osudili su također britanski ambasador Matthew Field i Ambasada SAD-a u našoj zemlji.

– Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica, poručio je Field.

Direktno imenovanje Čovićevog HDZ-a za blokade došlo sinoć i iz Američke ambasade na čijem čelu je ambasador Michael Murphy.

– Odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora tokom današnje sjednice Vijeća ministara bila je neodgovorna i neopravdana.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.