Christian Schmidt oštro reagovao na izjave Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika: “Ovo mora prestati!”

Visoki predstavnik Christian Schmidt najoštrije osuđuje ratnohuškačku izjavu prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, na stranačkom skupu u Hadžićima, 25. jula 2022. godine, saopšteno je danas iz OHR-a.

“Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih.

One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH.

Gospodin Izetbegović, zajedno sa ostalim političkim liderima, treba raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrži u BiH, umjesto da zagovara robote koji će ih zamijeniti”, saopštio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

“U prošlosti smo imali priliku čuti daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti!”, dodao je.

Visoki predstavnik je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i zvaničnike da svoje napore radije usmjere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima.

“Ovaj začarani krug akcije i reakcije – koji ilustrira i činjenica da je nakon izjave gospodina Izetbegovića promptno uslijedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika – mora prestati!

Ima puno važnijeg posla koji treba završiti”, apelovao je Schmidt.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.