Christian Schmidt “otvorio karte”: Evropska unija me pritišće da ne intervenišem, ali kod brojanja glasova ja sam pomalo fundamentalista

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za Večernji list govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, mogućem nametanju odluke o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, državnoj imovini, sigurnosnim izazovima i suđenju Miloradu Dodiku. Intervjuu je vođen prije jučerašnjeg dogovora Trojke, HDZ-a i SNSD-a o izbornoj reformi u Laktašima.

Schmidt je na početku kazao da su mu predstavnici Trojke, HDZ i SNSD uoči sastanka kazali da ne nameće odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona dok se oni još jednom ne sastanu.

“Određena skepsa postoji jer kod nekih tačaka, iz Republike Srpske, naime, od Milorada Dodika nema podrške. Ali općenito mogu reći da su optimistični i da pozdravljaju sve to.

Imamo jedno dodatno osnovno pravilo da svi oni koji su birani da donesu odluku smatraju da ih i trebaju donijeti. Ja moram reći da sam zahvalan za svaku odluku koju donesu, a ja je ne moram donijeti”, rekao je Schmidt za Večernji.

Novinar Zoran Krešić sugerisao je visokom predstavniku da Hrvati prvenstveno očekuju da se zaustavi “preglašavanje” biranjem Željka Komšića upitavši ga da li će pomoći u tom smislu.

“Ja imam razumijevanja za to da se ova pitanja spominju, ali kakav će biti odgovor na ta pitanja to je stvar pregovora koji se trebaju voditi u Bosni i Hercegovini. Mi smo prije skoro dvije godine bili u Neumu i tu smo daleko bili dospjeli. Međutim ako sada želimo nešto popraviti, onda se to može odnositi samo na tehnička pitanja. Sve ostale stvari mislim da ih se sada ne bi trebali doticati.

Tu sam, ne samo s Hrvatima nego sa svima s kojima sam razgovarao poručio da ova tema nije na dnevnom redu kada je u pitanju integritet izbornog procesa”, kazao je Schmidt.

Na pitanje da li je tačno da je pod pritiskom Amerikanaca da interveniše, dok se Evropska unija oštro protivi novoj odluci rekao je “sve je istina, ali da se mora gledati u kontekstu”.

“Ja svakako jesam neko ko kaže da to trebaju učiniti domaći političari. Nažalost, puno puta sam ovdje čuo šta se želi napraviti, ali pitam se gdje je to napravljeno.

Dakle, molim vas neka sami sebe malo povuku za vrh nosa. To rade li Amerikanci ili Evropljani, Nijemci, Nizozemci, Talijani pritisak, rekao BiH, uopće nije pitanje.

Pravo je pitanje šta žele ljudi, šta žele građani u Bosni i Hercegovini. Mi već petnaest godina imamo vrlo konkretne prijedloge Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), Vijeća Evrope (VE), Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koji bi mogli garantovati sigurnost izbornog procesa. Imamo i izvještaje da na svim izbornim mjestima nisu brojani glasovi onako kako su stvarno dati.

Tu već postajem pomalo fundamentalističan”, rekao je Schmidt.

Dodao je da je inače pragmatična osoba, ali povjerenje u izbore postoji samo onda ako se osigura da nema prevara.

“Birački se listić mora prebrojati tačno onako kako je popunjen i kako ga je popunio stvarni glasač”, rekao je Schmidt, dodavši da je pitanje biranje članova Predsjedništva nešto sasvim drugo što se može rješavati u okviru proces pristupanja EU, ali da se sada, za naredne lokalne izbore, trebaju jako dobro uraditi tehničke izmjene.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.