Christian Schmidt progovorio otvoreno: “Bilo kakve opcije koje uključuju crtanje novih granica u regiji smatram veoma pogrešnim”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Schmidt istakao je kako se teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine mora očuvati i kako je neophodno da se efikasnije suprotstavi korupciji kao “rak rani“ u cijeloj regiji, javlja Anadolija.

U Kopenhagenu je danas održana online konferencija pod nazivom “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji“.

Konferenciju su organizirali Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu i Danski helsinški komitet za ljudska prava, a učestvovali su brojni izlagači, uključujući zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, šefa danske diplomacije Jeppea Kofoda, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidt, sudiju Europskog suda za ljudska prava Farisa Vehabovića, predsjednika Vanjskopolitičkog odbora danskog Parlamenta Martina Lidegaarda…

Organizatori su u uvodnom izlaganju istakli da je cilj konferencije približiti članovima danskog parlamenta, širokom političkom i naučnom auditoriju u Danskoj, Bosni i Hercegovini i šire, u okolnostima globalnih evropskih i svjetskih političkih previranja, trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

Visoki predstavnik u BiH istakao je kako je veoma važno da se u Evropi i globalno shvati da Bosna i Hercegovina predstavlja jednu od testnih tačaka za siguran i mirnodobski razvoj evropskog integracijskog procesa.

“Želim naglasiti da bilo kakve opcije koje uključuju crtanje novih granica u regiji smatram veoma pogrešnim jer je ovo područje u kojem nije moguće imati stopostotno čiste etničke zajednice i moramo govoriti o balansiranosti kako bi svi mogli konzumirati svoja prava na području na kojem žive“, kazao je Schmidt i naveo primjer dobre uređenosti međuetničkih odnosa u regiji između Danske i Njemačke.

Ukazujući na zloupotrebe odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma, Schmidt je kazao da je to uzrokovalo i disfunkcionalnost i blokadu institucija u BiH te je dodao da je neophodno razmotriti šta i kako treba mijenjati da se etničkim grupama daju njihova prava, ali i obaveze da sarađuju sa drugima.

Podsjetivši da je u nedjelju u bh. entitetu RS obilježen praznik kojeg je Ustavni sud BiH osporio, Schmidt je kazao da je Milorad Dodik, kao vođa pokušaja institucionalnih blokada u Bosni i Hercegovini, na ceremoniji u Banja Lici iza sebe imao Vinka Pandurevića, koji je na međunarodnom tribunalu pravosnažno osuđen za ratne zločine u Srebrenici.

Dodao je da je njegovo prisustvo tamo očito bio svjesni Dodikov izbor, a da međunarodna zajednica i svi trebaju učiniti više kako bi se odgovorilo na takve pojave.

“Smatram da moramo jasno kazati da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine nije samo fraza, već veoma važna činjenica koja se treba očuvati. Američka odluka uvođenja sankcija bila je jedna od opcija i alata i slažem se da neće donijeti sva rješenja, ali jeste znak“, kazao je Schmidt i dodao da su ured OHR-a, SAD i Evropska unija mnogo bliže zajedničkom djelovanju i odlučivanju nego li je to slučaj bio prethodnih godina.

Ukazao je da je od izuzetne važnosti suočavanje i sa korupcijom koju smatra “rak ranom“ regiona te je kazao da su međunarodne finansijske institucije postale svjesnije te činjenice i kako imaju sve oprezniji pristup.

“Nije dovoljno reći da je budućnost države u punom članstvu u Evropskoj uniji. Moramo raditi na koracima do tog cilja.

Statistika pokazuje da mlada populacija odlazi i prošle godine je oko 170.000 mladih napustilo BiH koja ima populaciju od oko 3,2 miliona. U Evropu, a ne u Rusiju, također odlaze i mladi iz Republike Srpske“, istakao je Schmidt i dodao da bi mladi ostali u BiH ako u njoj vide svijetlu budućnost i bolje uvjete života.

– Kofod: Ustavna reforma najbolji način da BiH pređe put od Daytona do Brisela –

Šef danske diplomacije Kofod obratio se učesnicima konferencije putem video poruke u kojoj je istakao da je današnji skup organiziran pravovremeno u trenutku kada se obilježava tri decenije nezavisnosti Bosne i Hercegovine i više od dvije i pol decenije poslije Daytonskog sporazuma koji je donio mir u BiH.

“Ove godišnjice nisu samo uzrok za slavlje jer situacija u BiH izaziva više zabrinutosti nego u proteklih nekoliko godina. Postoji retorika secesije, raspada države i čak ponovo postoji strah od ponovnog izbijanja rata.

Oružani sukobi nakon raspada bivše Jgoslavije su nešto o čemu su mnogi Evropljani samo čitali u knjigama historije i oni mir u proteklih četvrt stoljeća smatraju zagarantiranim. Međutim, građani Bosne i Hercegovine znaju da mir može biti krhak i upravu su“, kazao je Kofod.

Istakao je da su tenzije koje danas postoje u BiH u velikoj mjeri povezane sa potezima rukovodstva entiteta RS.

“Dozvolite mi da bez zadrške poručim da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne može i ne smije biti upitan. Ukoliko lideri RS nastave ovim putem rizikuju da budu izloženi žestokim sankcijama. U Evropi nema mjesta za prijetnje cjelovitosti i stabilnosti države i cijele regije. Rukovodstvo RS-a mora zaustaviti unilateralne provokacije.

Ukoliko žele mijenjati ustavnopravni poredak, to moraju raditi u skladu s postojećim poretkom i Ustavom i na bazi pregovora sa drugima“, poručio je Kofod.

Šef danske diplomacije također je kazao da Ustav BiH treba reformu jer je to dokument koji je zaustavio rat i kreirao kompleksne institucije koje teško funkcioniraju.

“Danska podržava ideju ustavnih reformi u BiH s ciljem prevazilaženja problema u funkcioniranju bh. institucija. Samo tako BiH može napredovati na putu od Daytona do Brisela“, zaključio je Kofod.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.