Christian Schmidt se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ovo su poruke nakon susreta: “Visoki predstavnik se saglasio da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni”

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak, kao i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.

“Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbjednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona.

Prema njenim riječima, Srbija takođe pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima.

Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Brnabić je kazala da je “neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i povjerljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti”.

Zahvalila mu se na “nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumijevanju”.

Schmidt je, ocijenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o tome izvijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

“Visoki predstavnik se saglasio sa premijerkom da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera”, navodi se u saopćenju Vlade Srbije.

Iz OHR-a je saopćeno da je Schmidt naglasio značajnu ulogu i odgovornost Srbije za političku stabilnost Zapadnog Balkana.

Inače, prije dva dana Schmidt saslušan u Westminsterskoj palati ispred Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije gdje je govorio o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Sjednicu Komiteta otvorila je predsjedavajuća Alicia Kearns koja je od visokog predstavnika na početku tražila da kratko opiše aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Drago mi je da se stvari kreću. Postoji dinamika koju nismo imali prošle godine jer smo imali blokadu iz RS-a, posebno Milorada Dodika, tada člana Predsjedništva BiH. Vratili su se u institucije. Održani su izbori. Nisam siguran da je CIK mogao detektovati sve probleme.

Koalicije se uspostavljaju, prošle sedmice formirano je novo Vijeće ministara. Nju čine Osmorka, HDZ i SNSD”, rekao je Schmidt.

Naglasio je kako je najveći problem trenutno formiranje vlasti u FBiH.

“Izazovno je formiranje vlasti na nivou FBiH, ali nedavno je usvojen budžet. Što se tiče kandidatskog statusa za EU. Ne mislim da je ovo pitanje za diskusiju u Velikoj Britaniji, ali moram reći da je BiH dodijeljen kandidatski status u decembru.

To nije početak pregovora i postoji još mnogo toga za uraditi do toga. Nadamo se da će ovo donijeti neku promjenu u posvećenosti ka evropskim integracijama”, poručio je tada visoki predstavnik.

Više na linku ispod.

VEZANI TEKST: Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio pred Britanskim parlamentom: “Sve te priče o tome da sam sa Dodikom tajni dogovor postigao su besmislice”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.