Christian Schmidt u vanrednom Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem: “Budite spremni, bit će ozbiljna reakcija”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt gostovao je večeras, 30. juna, u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Na početku emisije, osvrnuo se na današnji sastanak lidera Trojke (Nermin Nikšić – SDP, Elmedin Konaković – NIP, Edin Forto – Naša stranka) i lidera HDZ-a Dragana Čovića te SNSD-a Milorada Dodika.

“Pratio sam dešavanja, vidio sam da se razgovaralo, ali nisam vidio da je sve riješeno. Postoje stvari o kojima treba razgovarati, ne samo o dešavanjima unutar koalicije, posebno o ponašanju iz RS.

Nisam bio tamo prisutan, ali sam čuo da je bila usijana diskusija. Ali, ako želite da razgovarate, u jednom momentu se možete uznemiriti”, istakao je Schmidt.

Osvrnuo se i na ponašanje predsjednika RS Milorada Dodika.

“Čuo sam da je bilo izjava različite prirode, ali da nije bilo odgovora od Milorada Dodika u smislu onog šta on treba uraditi da se vrati u ustavne okvire. Nadam se da je Dodik shvatio da će međunarodna zajednica štititi Daytonski ustav”, napomenuo je Schmidt.

Komentirao je posljednju sjednicu Narodne skupštine RS te kazao da takvi potezi NSRS predstavljaju korak unatrag na putu EU integracija.

“Mislim da ste čuli nekoliko izjava koje nisu baš bile diplomatske, ali je vrlo jasno rečeno da ovakvi potezi NSRS predstavljaju korak unatrag na putu EU integracija. Prošlo je vrijeme izjava, a sada je vrijeme da se poduzmu aktivnosti.

Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima, moramo se vratiti na one kapacitete koje ima Ustavni sud BiH koji mora donositi odluke koje su pravno utemeljene. Čuli smo da Dodik govori da Ustavni sud ne postupa ispravno, NSRS treba nominirati osobu koju žele u Ustavnom sudu BiH. Dodik je lagao ljudima u RS, svom vlastitom narodu”, kazao je Schmidt.

Na konstataciju Senada Hadžifejzovića da ‘ovo što Dodik radi je državni udar’, Schmidt je odgovorio da je ovo ozbiljan napad na Bosnu i Hercegovinu.

“Budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija. Mi u međunarodnoj zajednici smo intenzivno vodili razgovore i postoji jedinstven stav međunarodne zajednice. Ipak bih očekivao da će međunarodna zajednica stati iza mene i podržati da se osigura neometan rad državnih institucija”, rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik nije htio odgovoriti koje konkretne poteze će poduzeti.

Čekamo da vidimo u kom pravcu sve ovo ide. Imat ćemo u narednih nekoliko sedmica sastanak u Briselu, a oni žele znati šta se dešava. Sada smo opredijeljeni da napretka bude. Čuo sam neke neprihvatljive i nevjerovatne Dodikove izjave, ne samo u pogledu ove nove table koja je postavljena u blizini Sarajeva, nego trebamo imati na umu da je ovaj grad bio pod opsadom više od 1.400 dana. Ako bi Dodik malo mudrije ovdje igrao, trebao bi učiniti sve da se ne bavimo ovim temama.

Međunarodna zajednica sve ovo shvata vrlo ozbiljno. Nekada smo kasnili, ali sada nećemo. Dodik treba da shvati da on ne živi sam na ovom svijetu”, istakao je Schmidt.

Osvrnuo se i na korištenje bonskih ovlasti.

“Želio bih da vidim kako će se dalje odvijati situacija, da li je bilo promjena nakon sastanka u Konjicu. Kada donosite odluku morate imati podršku međunarodne zajednice, ali te odluke su moje – odluke visokog predstavnika. Budite uvjereni da imam dosta konsultacija, ali odluka je na kraju moja”, potcrtao je Schmidt.

Dotakli su se i Reprezentacije Bosne i Hercegovine, bh. reprezentativca Edina Džeke i rukovodstva Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Zatim su se ponovo vratili na Dodika, a Schmidt je kazao kako se pitao – šta je Dodikova namjera.

“Misli li uopšte na mlade ljude u Banjoj Luci koji žele u EU? Zar to nije nevjerovatno? Imate ovdje jedan show gdje se neko poigrava”, kazao je Schmidt.

Hadžifejzović je napomenuo da se u entitetu RS ne objavljuju odluke visokog predstavnika u Službenom glasniku RS te kazao da je ‘preozbiljna situacija da bi se čekalo s odlukama’.

“Dodik sam sebe sankcionira”, istakao je Schmidt te dodao: “on može izaći na izbore, ali imat ćemo do tada bolji Izborni zakon”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.