Christian Schmidt za njemački Der Spiegel otkrio zbog čega mu je pukao film u BiH: “Zaista me iznerviralo, iznenađen sam da mnogi u politici prihvataju da u Federaciji BiH nije uspostavljena vlada četiri godine”

Visoki predstavnik Christian Schmidt je za njemački list Der Spiegel izjavio da je dobio “ogromnu podršku građana” nakon što je ljutito odgovorio na pitanje novinarke N1 u srijedu.

Der Spiegel piše da je Schmidt, bivši njemački ministar poljoprivrede, izazvao “pometnju izljevom bijesa na konferenciji za novinare”.

“Zaista me iznerviralo, jer sam jako iznenađen da mnogi u politici prihvataju da u Federaciji BiH, na primjer, nije uspostavljena vlada četiri godine, a neki to tako lako prihvataju”, rekao je Schmidt.

“To moram da kritikujem, juče sam to sasvim jasno dao do znanja”, rekao je on.

Također je izjavio da je sretan zbog “ogromne podrške” koju je dobio od građana u BiH.

Rekao je i kako se nada da je “konačno probudio donosioce odluka u politici”.

“Dio budućnosti zemlje u srcu Evrope biće izgubljen ovdje ako se stvari ovako nastave”, podcrtao je on.

Schmidtova rakcija navela je akademika Esada Durakovića da mu uputi otvoreno pismo.

Nema mjesta ljutnji, poručuje Duraković, već akciji – da zaustavi one koji se nikada neće dogovoriti, jer mi ovakvo stanje odgovara.

S druge strane, pojedine je obradovala njegova ljutnja.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska odbacuje bilo kakvu vrstu nametanja, uključujući i Izborni zakon, zbog čega je Christian Schmidt ljutito reagirao.

Komentarišući Schmidtovo ponašanje na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nakon pitanja novinarke N1, Dodik je rekao da se Schmidt ponaša ljutito i bijesno, što je neprimjereno i da izraz njegovog lica podsjeća na neke koji su se mogli vidjeti u prošlosti.

“Rekao je da su političari u Federaciji BiH smeće, to ne važi za Republiku Srpsku, koja kaže da smo mi dobri momci. Schmidt i dalje ostaje nelegitimni visoki predstavnik koji govori neistine da su ljudi ginuli za Bosnu i Hercegovinu.

Naše stanovništvo nije ginulo za BiH, već za nezavisnu i nezavisnu Republiku Srpsku i uvreda je što su naši borci ginuli za BiH” rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska želi da učestvuje u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na Dom naroda FBiH, što implicira stav Srba.

“Republika Srpska je htjela učestvovati u izmjenama pomenutog zakona, ali nas se pitanja koja se tiču ​​Bošnjaka i Hrvata ne tiču. Rekli smo da ćemo podržati ono oko čega se dogovore predstavnici ova dva naroda” rekao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.