Christian Schmidt za njemački mediji otkrio: “Jednoglasnost EU za uvođenje sankcija Dodiku je moguća”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je za njemačke medije govorio o hitnosti deeskaliranja napetosti u BiH te poručio da bi Evropska unija mogla lako postići saglasnost za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

Schmidt je u razgovoru za The Pioneer upozorio na raskol u BiH.

“Kako bismo spriječili da se trenutna situacija pretvori u konflikt u kojem ljudi pucaju jedni na druge, moramo jasno staviti do znanja: Država se ne smije dijeliti i ona mora funkcionirati”, naveo je.

Govoreći o Miloradu Dodiku, koji ugrožava mir i stabilnost BiH, rekao je da bi lične sankcije bile dobra opcija te predlaže da se ide upravo u tom smjeru. Naglasio je kako smatra da je mooguća neophodna saglasnost EU za taj korak.

“Preporučujem svim međunarodnim donatorima da to učine, a ne samo EU”, rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik Christian Schmidt će ove srijede u Bundestagu izvijestiti o situaciji na Zapadnom Balkanu, kako nam je to ranije potvrdio i član Bundestaga Josip Juratović, koji je istaknuo da njemački parlament raspravlja o problemima u BiH i da će nastaviti to da radi i u narednom periodu.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt gostovao je nedavno u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

Schmidt je tada razbio predrasude o krutim i hladnim Nijemcima, izrazio neočekivane emocije, ljutnju i odlučnost.

“Ja neću pričati o sankcijama, neću ih najaviti, samo ću odlučiti! Nisam obećao Dodiku nikakve pare! 9. januara je Dodik prokockao svoju šansu! Gotovo je! Osuđeni ratni zločinac stoji iza Dodika! Dosta je!

Senad: O, pa Vi ste emotivni. Schmidt: Pa, ja sam iz Južne Njemačke!

“Dodik je donio odluku da se vrati u institucije, ako se Dodik ne bude držao onoga što je obećao Vučiću bit će u teškoj situaciji! Bonske ovlasti su još uvijek u ladici! Moje ovlasti nisu samo da nekoga skinem sa funkcije i Dodik to zna!
Zna kako je doveden na vlast! Sve što je usmjereno protiv Dejtona bit će sankcionisano! Međunarodna zajednica, EU, SAD i Visoki predstavnik su na istoj strani! Dodiku nisam ponudio ni jedan euro! Nije pitanje kakav će se dil napraviti s Dodikom!

On mora sjesti i raditi svoj posao! Ne treba mi Dodikovo priznanje! Iako ne govori sa mnom, Dodik stalno govori o meni! Nisam ja baš beznačajan za njega! Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Dodika! Na Dodika više ne treba računati!

Dodik i neki se igraju i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja! Ako se ne povuku odluke NSRS-a, onda kako to Šekspir kaže: “Uradit ću prije nego što ću pričati o tome!” Mogu očekivati određene odluke, ali ko će donijeti odluke i kakve će biti vidjet ćemo!

Učinit ću nešto prije nego o tome budem govorio! Ići će se putem koji Dodik nije zamislio!

Nemoguće da 26 godina od formiranja države nije razriješeno pitanje državne imovine! To pitanje se mora postaviti i međunarodnoj zajednici! Niko ne zna kome pripada koja parcela! O državnoj imovini moramo sjesti i pričati!”, kazao je Schmidt.

“Nije tačno da svo zemljište u RS-u pripada RS-u! Ja sam strpljiv, ali moje strpljenje ima granice!
EU je najvažniji budući partner za BiH! Vrlo intezivno radimo na pitanju sredstava EU koja se raspoređuju u BiH! Međunarodna zajednica ne može samo davati novac i čekati da se nešto napravi! Ne znam da je li ovo što radi Dodik samo strategija!

Niko se neće igrati sa integritetom BiH! Dodik je imao šansu i nije je iskoristio! Zahvalan sam i Plenkoviću i Vučiću na angažmanu! Bit će neprijatne mjere za one na kojoj se odnose! Moj brat je komandant EUFOR-a i zajedno sa njim sam analizirao trenutnu situaciju!

Stvari koje se dešavaju nisu dobre i ne možemo dopustiti da se dešavaju!

Veoma sam zabrinut! BiH nije u fokusu svjetske politike! Za mene je BiH prioritet, ali čekam pravi trenutak kada ću dobiti podršku mnogih!

I Britanci se više okreću BiH! Sa Peachom sarađujem! Razgovarao sam i sa generalnim sekretarom NATO-a! Međunarodna zajednica neće skrenuti oči sa BiH!”, kazao je tada.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.