in ,

Christian Schwarz-Schilling jasan: Paradoks je da Dodik kao predsjednik države i tu istu negira, da može uništio bi je

Osvrnuo se i na “prijetnje” Ruske Federacije, odnosno pismo Ambasade Rusije u BiH o NATO putu naše zemlje

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schwarz-Schilling u razgovoru za Hayat kazao je da cjelokupna situacija u Bosni H Hercegovini zaista nije dobra.

Ističe da s pažnjom vrati dešavanja sa pandemijom i kako nam kaže vrlo je zabrinut.

“Brojevi zaraženih i umrlih u cijeloj BiH, naročito u Kantonu Sarajevo su zastrašujući. Očito je da Sarajevo ulazi u drugu godinu korone potpuno nespremno. Sebičnost političara dovodi do najgoreg mogućeg rezultata u cijeloj zemlji – upozorava na početku Schwarz-Schilling.

Naglašava da je razočaran borbom političara u BiH sa pandemijom, a posebno se osvrnuo i na dešavanja u NSRS, te potezima HDZ-a BiH.

“Generalno sam prilično razočaran učinkom bh. političara u ovoj borbi s koronom. To uključuje, naravno i takva dešavanja kao što je zasjedanje NSRS i njihove zaključke. Isto tako i stranački pritisak HDZ-a, da u ovako teškim pandemijskim vremenima provedu promjene izbornog zakona na jedan prilično nedemokratski način u ovom trenutku smatram da je sve drugo, samo ne iskren – poručuje naš sagovornik.

Na poteze vlasti u Srbiji da dozvoli vakcinisanje stranaca u toj zemlji, bivši visoki predstavnik smatra da je tim činom Aleksandar Vučić sebe učinio vođom u cijeloj regiji.

“Što god mi mislili o Vučiću, ovom akcijom otvaranja granice za sve i vakcinisanja ljudi bez obzira na državljanstvo, on je sebe učinio vođom u cijeloj regiji. I ne samo u regiji. To se mora reći. Bez obzira zašto je to učinio, rezultati spašavanja ljudskih života su na prvom mjestu. Ja se ovdje u stvari mogu samo zahvaliti srpskom narodu, koji je te vakcine platio – izričit je.

Osvrnuo se i na “prijetnje” Ruske Federacije, odnosno pismo Ambasade Rusije u BiH o NATO putu naše zemlje.

Ističe da to nije nikakva novina.

“Ovo nije ništa novo. Činjenica je da Rusija već godinama čini cijelu regiju nestabilnom. Isto je činila i s Ukrajinom. To što je Rusija sada javno rekla šta misli je novost, ali ne mijenja ništa u suštini: Rusija je vrlo snažno zastupljena u regiji, zastupa vlastite interese i miješa se u unutrašnja pitanja drugih zemalja, što ne mogu nazvati dobrim. Šta god da BiH radi, je njena stvar i to ponavljam stalno, samo BiH može i treba o sebi i svome putu odlučivati – jasno govori Schwarz-Schilling.

I na kraju se dotakao i neizbježne “pojave” na političkom nebu u BiH, odnosno Miloradu Dodiku i njegovim potezima narušavanja suvereniteta i integriteta BiH.

BH. reprezentativac na ljeto stiže u Seriju A, već se zna koliko će Malmo zaraditi od njegovog transfera

Borba protiv poricanja genocida: Nastavak “Quo Vadis, Aida?” trebao bi biti igrani film o “Maršu smrti”