Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović apsolutno nije štedio Milorada Dodika, pozvao je strance na još oštrije sankcije: Deblokiranje finansija bi ga nagradilo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s članovima Radne grupe za regiju zapadnog Balkana (COWEB) koje je pozvao da, po uzoru na Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, uvedu mnogo oštrije sankcije prema Miloradu Dodiku.

Tokom sastanka s grupom koju čine predstavnici 27 zemalja članica Evropske unije, Bećirović je ukazao da se radi o opasnom političaru koji neskriveno ugrožava Dejtonski mirovni sporazum te prijeti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a time i miru i sigurnosti.

“U pitanju je političar koji krši Ustav BiH, dovodi u pitanje zakone države Bosne i Hercegovine, ne poštuje Ustavni sud BiH, glorificira i odlikuje pravosnažno presuđene ratne zločince te zagovara projekt velike Srbije koji su osudili i najviši sudovi Ujedinjenih nacija”, naveo je Bećirović.

Deblokiranje određenih finansijskih sredstava Evropske unije separatističkom predsjedniku bh. entiteta RS koji otvoreno provodi antidržavnu i antizapadnu politiku, kaže Bećirović, predstavljalo bi užasno loš potez nagrađivanja antidejtonske i antievropske politike.

Podsjetimo, na jučerašnjoj press konferenciji u Mostaru Milorad Dodik je istakao da je pozitivno što njegovi partneri iz državne vlasti na međunarodnoj sceni lobiraju i zalažu se da se RS-u deblokiraju finansijska sredstva.

“Meni je drago da je i ministar Konaković o tome govorio u Evropi i na javnoj sceni, da se to mora.

Ta sredstva su na neki način zarađena činjenicom da smo rješavali neka pitanja.

Ne postoji nijedno davanje da nešto nije uslovljeno.

Zato to treba i biti odblokirano”, rekao je Dodik.

Također, na nedavnom forumu GLOBSEC u Bratislavi također su se mogli čuti poruke ka čelnicima Evropske unije da Dodiku uvedu oštrije sankcije po uzoru na SAD i Veliku Britaniju.

Inače, Bećirović je nedavno zatražio od UN-a da se arhivska građa Haškog tribunala premjesti u Sarajevo.

“Ponovo tražim da Ujedinjene nacije donesu pravedno rješenje i da kompletnu originalnu arhivu tribunala pohrane u glavnom gradu BiH. Milioni štampanih stranica, tonskih i video snimaka, tajnih dogovora koji oslikavaju šta se dešavalo trebaju biti pohranjeni u Sarajevu”, rekao je Bećirović.

Dodao je da BiH ima pravo tražiti od međunarodne zajednice da pošalje poruku da se rezultati počinjenog genocida ne mogu i ne smiju priznati, ali i od EU da sankcionira sve političare koje rade na razbijanju BiH i one koje glorificiraju presuđene ratne zločince.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.