Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović direktan: “Tužilaštvo BiH ne smije biti alat u rukama onih koji žele razoriti državu Bosnu i Hercegovinu”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović povodom podizanja optužnice protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i drugih jedanaest pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine za navodno počinjene ratne zločine, pozvao je Tužilaštvo BiH da djeluje zakonito, nezavisno i profesionalno. “Tužilaštvo BiH ne smije biti alat u rukama onih koji žele razoriti državu Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Bećirović.

Bećirović je naglasio da Tužilaštvo BiH hitno mora zaustaviti brutalni udar na ustavni poredak zemlje.

“Nalazimo se u najtežoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Tužilaštvo BiH ne poduzima konkretne korake s ciljem procesuiranja rušitelja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Zašto do danas niko nije procesuiran?

Umjesto da budu procesuirani oni koji ruše državu, Tužilaštvo BiH proganja heroje odbrane Goražda“, istakao je Bećirović.

Izrazivši nezadovoljstvo, kako navodi, selektivnim pristupom Tužilaštva BiH u procesu podizanja optužnica protiv lica osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina, Bećirović je naveo da je VRS tokom troipogodišnje opsade Goražda ubila 120 i ranila 428 djece.

“Ubijeno je 2.000 civila.

Stoga je uvreda za sve građane ove zemlje odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv onih koji su branili civile i djecu”.

“Za te zločine još uvijek nije niko odgovarao.

Iako postoji „A“ lista koju je Haški tribunal na osnovu Rimskog sporazuma i Pravila puta dostavio bh. pravosuđu, Tužilaštvo BiH to iz nama nepoznatih razloga još uvijek ignorira.

Tužilaštvo BiH podizanjem optužnica protiv branitelja koji su legalno branili međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, direktno i (ne)svjesno revizionistički utiče na karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Postupci Tužilaštva BiH usmjereni protiv onih koji su se, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom, branili, suprotni su i ljudskoj i pravničkoj logici“, poručio je Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.