Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je pismo predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli: “Cijenimo vašu kontinuiranu podršku na našem euroatlantskom putu”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je pismo predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli u kojem je, uz zahvalnost za čestitke povodom preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva, naglasio razvijene bilateralne odnose Italije i BiH, sve bolju ekonomsku, kulturnu, političku i druge vidove korisne saradnje zemalja.

U pismu Mattarelli, Bećirović je naglasio kako je Italija pouzdan susjed BiH.

“Vašu zemlju doživljavamo kao pouzdanog susjeda i cijenimo kontinuiranu podršku Republike Italije na našem euroatlantskom putu.

Ubrzani put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju jeste jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine, a očekivane reforme i promjena nabolje stanja u zemlji su neki od važnih zadataka nove vlasti”, stoji u pismu Bećirovića.

Naglasio je i kako bi cijenio pojačan angažman Italije kada je riječ o BiH.

“Tome pridajem i osobno najveću pažnju. Zato bismo veoma cijenili pojačani angažman prijateljske Italije i Vaš osobno da moja zemlja dobije status kandidata u Evropskoj uniji na predstojećem samitu EU u Briselu”, naveo je Bećirović, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Zalaganje za političku stabilnost, jedinstvo i mir u zemlji su ciljevi svih političkih snaga i građana koji su Bećiroviću ukazali povjerenje i on to namjerava realizirati na dužnosti člana Predsjedništva BiH, naglasio je također u pismu italijanskom predsjedniku.

Bećirović je danas imao i sastanak s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, na kojem je razgovarano o aktuelnim aktivnostima u sektoru odbrane.

Tokom ovog susreta član Predsjedništva BiH Bećirović naglasio je da odbrambeni sektor zauzima važno mjesto među njegovim prioritetima u budućem radu.

Razmijenjene informacije

Na sastanku su razmijenjene informacije o uspješnom učešću Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, pomoći civilnim vlastima u slučaju katastrofa i drugih nepogoda, te izvršavanju međunarodnih obaveza.

Član Predsjedništva BiH Bećirović istaknuo je da su reforme pokrenute u sistemu odbrane, kao i odbrambeni sistem u cjelini, primjer i drugim sektorima u Bosni i Hercegovini u pogledu realiziranja reformskih procesa i ostvarenja progresa u oblasti euroatlantskih integracija.

Ministar Podžić je informirao člana Predsjedništva BiH Bećirovića o težišnim aktivnostima, aktuelnim izazovima, kao i budućim planovima Ministarstva odbrane BiH.

Strateška politička pitanja

Tokom susreta sa ministrom Podžićem član Predsjedništva BiH Bećirović je izrazio svoju opredijeljenost za izdvajanje dostatnih sredstava za odbranu, kao i poboljšanje statusa pripadnika OSBiH, zatim implementaciju Pregleda i odbrane, Plana modernizacije i razvoja OSBiH, te realizaciju Programa reformi BiH.

Na kraju, Bećirović je naglasio kako posebnu pažnju želi posvetiti rješavanju strateških političkih pitanja koja imaju značajan odraz na sektor odbrane, uključujući predviđene obaveze u sklopu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.