Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović veoma jasno i nedvosmisleno: “NATO i EU su neupitni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se povodom pojedinih proizvoljnih tumačenja kojima se problematizira NATO put Bosne i Hercegovine i ukazao na sljedeće činjenice:

“Država Bosna i Hercegovina se jasno opredijelila za euroatlantske integracije, a dodjela kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji je samo još jedna potvrda tog kursa.

Reforme koje se provode na europskom putu su komplementarne sa NATO reformama, koje su predviđene Programom reformi Bosne i Hercegovine u sklopu implementacije NATO-ovog Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Dostavljanjem drugog Programa reformi i njegovom realizacijom, obavezali smo se za progres naše države u više područja, između ostalog, u političkom, ekonomskom, odbrambenom, sigurnosnom, te pravnom području, a što realiziramo kontinuirano, sarađujući sa političkim i vojnim tijelima NATO-a.

Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine obavezuje sve institucije države Bosne i Hercegovine, uključujući i Predsjedništvo BiH da, u okviru ustavne i zakonske nadležnosti, provedu sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

Kao član Predsjedništva BiH koristit ću svaku priliku da dodatno ubrzam put države Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-a.

Moji stavovi o pitanjima koja su vezana za NATO put naše države, kao i o drugim važnim temama za Bosnu i Hercegovinu, bit će u skladu sa državnim, a ne uskostranačkim interesima.

Naša država mora intenzivirati saradnju s NATO-om u vojno-odbrambenoj dimenziji, kao i u aktivnostima koje su povezane sa poimanjem sigurnosti:

ekonomski aspekt sigurnosti, vladavina prava, borba protiv korupcije, prirodne nepogode i suprotstavljanje savremenim i nekonvencionalnim sigurnosnim prijetnjama.

Pouzdani partner

Aktuelna geopolitička zbivanja, kao i veoma kompleksno sigurnosno okruženje, dodatni su stimulans euroatlantskim integracijskim procesima, a Bosna i Hercegovina je u tom kontekstu označena značajnim partnerom Alijansi.

Nedavni NATO samit u Madridu nedvojbeno je naglasio aspirantski status Bosne i Hercegovine u NATO-u, a usvojene su i odluke kojima se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u NATO sigurnost.

I ministarski sastanak u Bukureštu je dodatno konkretizirao ista nastojanja, obavezujući se da pomogne u snaženju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

Moje opredjeljenje je jasno, želim da budemo dio euroatlanskih integracija, ne samo kao korisnici podrške već i kao pouzdani partner. Euroatlantski put Bosne i Hercegovine nema alternativu”, poručio je Denis Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.