Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović za austrijski Der Standard veoma otvoreno: Hitno pojačati snage EUFOR-a

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u uglednom austrijskom nezavisnom listu Der Standard govorio o pogoršanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja predsjednika organa bh. entiteta RS, dosadašnjem angažmanu i produženju misije EUFOR-a u BiH, kao i ulozi misije ALTHEA u očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH, kao i regiji zapadnog Balkana.

Bećirović je, između ostalog, u Der Standardu poručio da je “dosadašnje angažovanje EUFOR-a u BiH, naročito u pogledu podrške u održavanju sigurnog i mirnog okruženja bilo od značaja za stabilan politički, ekonomski i društveni razvitak države BiH”, saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

Po njegovim riječima, imajući u vidu novonastale geopolitičke okolnosti, izazvane brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu, potvrdilo se izrazito važnim i opravdanim donošenje odluke o produženju misije EUFOR-a u BiH.

-Bitnim se pokazao i izvršni mandat misije ALTHEA koji je od velikog značaja za mir, sigurnost i stabilnost, ne samo u BiH, nego i regiji zapadnog Balkana.

NATO je u Dejtonu međunarodnim ugovorom dobio jasnu zadaću očuvanja mira u BiH. To se trenutno realizuje putem misije EUFOR-a.

Prema sporazumu, ove snage, između ostalog, imaju mandat da osiguraju mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, kao i da zaustave sve destruktivne snage koje ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir u BiH, uz široka ovlaštenja koja uključuju i upotrebu neophodne sile, kada je to potrebno – naveo je Bećirović.

Nažalost, kazao je on, sigurnost i mir u BiH ozbiljno ugrožava opasna proruska i separatistička politika predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

-On je otvoreno započeo antidejtonsko i protuustavno razbijanje države Bosne i Hercegovine. Mir u BiH i regiji je ozbiljno ugrožen.

Zadnji je čas da se zaustavi širenje ukrajinske krize na teritoriju države BiH, a time i na jugoistok Evrope.

Imajući u vidu najnovije opasne antiustavne odluke organa entiteta Republika Srpska, s ciljem pravovremenog djelovanja i preveniranja mogućih negativnih posljedica, te očuvanja stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji zapadnog Balkana, od izuzetne je važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i znatno snažnijih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, u što kraćem vremenskom roku.

Smatram da bi nove trupe EUFOR-a trebalo primarno rasporediti u Brčko Distriktu BiH, kao i na drugim strateškim područjima – istaknuo je Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.