Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio je specijalnom izaslaniku SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelu Sarrazinu na posjeti, istakavši da je ona jedan u nizu dokaza pažnje i interesovanja

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio je specijalnom izaslaniku SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelu Sarrazinu na posjeti, istakavši da je ona jedan u nizu dokaza pažnje i interesovanja koju Njemačka pokazuje prema Bosni i Hercegovini.

Posebno je istakao kontinuiranu pomoć i zalaganje SR Njemačke na evropskom putu Bosne i Hercegovine, te podršku u dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Član Predsjedništva BiH Bećirović rekao je da je kandidatski status Bosne i Hercegovine podsticaj da se nastavi sa potrebnim reformama i ispunjavanjem obaveza na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Naglasio je da su nakon dobijanja kandidatskog statusa na potezu sve institucije, organi vlasti i političari u Bosni i Hercegovini na dinamizovanju evropskog puta, dodavši da se u u tome očekuje i podrška SR Njemačke.

Berlinski proces

Član Predsjedništva BiH Bećirović naveo je da je za Bosnu i Hercegovinu veoma važno da bude nastavljen Berlinski proces i da u tome bude značajan angažman Njemačke.

Bećirović rekao je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Njemačke izuzetno dobri i prijateljski, a saradnja odlična i na političkom i na ekonomskom planu, te da je interes Bosne i Hercegovine da tako bude nastavljeno i ubuduće.

Kao primjer naveo je da je SR Njemačka jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i da je robna razmjena između dvije zemlje, koja je posljednjih godina u stalnom porastu, u 2022. godini premašila pet milijardi KM.

Bećirović istakao je da je odlična saradnja između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke i u oblasti odbrane.

Posebnu zahvalnost iskazao je za angažovanje SR Njemačke na deminiranju u Bosni i Hercegovini, navodeći da je ona treći donator u toj oblasti.

Specijalni izaslanik SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin rekao je da je cilj njegove posjete BiH da dobije informacije kako SR Njemačka konkretno može da pomogne Bosni i Hercegovini u ispunjavanju obaveza u nastavku evropskog puta, nakon dobijanja kandidatskog statusa.

Smatra da je, nakon dobijanja kandidatskog statusa, potrebno da Bosna i Hercegovina u daljem evropskom putu donese konkretne zakonske propise i odluke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.