Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović veoma otvoreno progovorio: “Javno pozivam Milorada Dodika da prestane sa upotrebom neprimjerenog vokabulara”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović snažno je osudio posljednje verbalne napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića.

“Povodom nastavka orkestriranih i zlonamjernih medijskih napada na duhovnog poglavara Bošnjaka muslimana reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, javno pozivam Milorada Dodika da prestane sa upotrebom neprimjerenog vokabulara. Milorad Dodik je glavni promotor ratnohuškačke retorike i antidejtonske politike.

Podsjećam javnost, upravo je Dodik jedini političar u Bosni i Hercegovini i Evropi koji je javno prijetio opkoljavanjem kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović.

Kako je dodao, zbog takve politike poziva Tužilaštvo BiH da počne raditi svoj dio posla i procesuira ekstremne političare koji ugrožavaju mir i stabilnost u zemlji.

“Sve političare u zemlji pozivam da poštuju tradicionalne vrijednosti tolerancije i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini i doprinose međusobnom razumijevanju i poštovanju prava na slobodu savjesti i vjere.

Političari ne bi smjeli širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i crkvama”, naglasio je.

Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najoštrije “osuđuje Dodikove pokušaje izokretanja činjenica o kojima je govorio vrhovni duhovni poglavar Islamske zajednice”.

“Dodik mora znati da nikada nećemo šutjeti kada vidimo da se ugrožavaju ljudska prava, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Mi se ne bojimo pokušaja zastrašivanja od strane deklarisanih rušitelja države Bosne i Hercegovine.

Oni moraju znati da će se naša borba za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu voditi u institucijama države.

Ako neko misli da je moguće politiku voditi izvan odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i zakona Bosne i Hercegovine onda mora biti svjestan i do kakvih negativnih konsekvenci takva politika može dovesti”, navodi se u poruci člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Podsjetimo, Kavazović je govorio o nužnosti odbrane Bosne i Hercegovine na sve načine.

“Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je Kavazović.

Ova rečenica reisa Kavazovića je bila okidač za seriju osuda i tumačenje kako Kavazović poziva na pripremu za mogući oružani sukob.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.