Član Predsjedništva Denis Bećirović otvoreno je progovorio nakon odluke Ustavnog suda: “Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u saopćenju za javnost istakao je da je Ustavni sud prihvatio njegovu apelaciju te je Zakon o nepokretnoj imovini RS privremenom mjerom Ustavnog suda BiH stavljen van pravne snage.

Bećirović ističe da je svojim potezom pokazao da odgovornim, ozbiljnim i pravovremenim potezima će zaštititi interese države Bosne i Hercegovine.

“Održana sjednica u iznimno kratkom roku i odluka Ustavnog suda BiH potvrdili su ispravnost pristupa člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i njegovog pravnog tima, uprkos malicioznosti i neozbiljnosti onih koji su prethodnih dana plasirali seriju špekulacija, poluinformacija i netačnih navoda”, naveo je Bećirović.

Također, Bećirović još jednom naglašava da državna imovina Bosne i Hercegovine pripada državi i da će na svaki pokušaj neustavnog i nezakonitog djelovanja nižih nivoa vlasti djelovati odlučno.

“Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da putem odluka nadležnih državnih organa uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu i da entiteti te odluke moraju poštovati”, istakao je Bećirović.

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, obratila se javnosti nakon 133. plenarne sjednice Ustavnog suda.

Sud je donio odluku o privremenoj mjeri da zabrani primjeni Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu.

Time se usvojio ne samo zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, nego i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika iz PDPSBiH i 5 delegata iz Doma naroda državnog parlamenta za donošenjem privremene mjere.

Svi zahtjevi su spojeni.

Odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje o donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zakonima.

Odluka nije donesena jednoglasno. Kako je saopštila Galić, potpredsjednik Suda Zlatko M. Knežević je dao izjavu o neslaganju sa privremenom mjerom, o čemu je upoznao Ustavni sud.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je 27. februara donio odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, objavljen u Službenom glasniku RS-a i koji je 28. februara trebao stupiti na snagu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.