Član Predsjedništva Denis Bećirović povodom Dana državnosti BiH veoma jasno poručio: “Vrijeme je da hrabrije i otvorenije u našoj zemlji progovore najumniji ljudi, a ne da slušamo najgore”

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, u razgovoru za „Avaz“ povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, kazao je da su bosanskohercegovački antifašisti upravo putem Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, prije skoro osam decenija, demonstrirali smisao za politiku kontinuiteta s historijskom egzistencijom bh. države.

Poruke mira

Bećirović kaže da su oni obnovili državnost Bosne i Hercegovine.

“Da nije bilo tih političkih snaga, ne bi bilo ni antifašističke borbe koja je rezultirala očuvanjem teritorijalnog i političkog individualiteta Bosne i Hercegovine.

Time su zadužili sve patriote i dobronamjerne ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu da se nastave boriti za ovu državu – istakao je Bećirović.

Novi član Predsjedništva BiH tvrdi da se ne trebamo „plašiti poruka mira i saradnje“, trebamo zajedno graditi budućnost i jačati sigurnost države Bosne i Hercegovine.

“Rješavajmo aktuelne probleme i prestanimo kontinuirano proizvoditi nove. Vrijeme je da hrabrije i otvorenije u našoj zemlji progovore najumniji ljudi, a ne da slušamo najgore i najnečasnije.

Akademici, profesori, uspješni privrednici, istaknute kulturne, sportske i druge ličnosti trebaju hrabrije i češće nastupati, a ne da izvor informacija budu falange plaćenih botova bez časti, znanja i morala – dodao je Bećirović.

Presudno vrijeme

Kako kaže, živimo u presudnom vremenu u kojem i Bosna i Hercegovina na geopolitičkoj pozornici treba ponuditi snažno i uvjerljivo ZAVNOBiH kao svoju magna kartu, kao povelju koja korespondira s vrijednostima i dostignućima savremenih demokratija kojima se želi pridružiti.

“To je važan i hitan zadatak današnje generacije. Deklaracija ZAVNOBiH-a o ljudskim pravima treba biti ono što je Deklaracija SAD: strateška tačka kojoj dolazimo iz prošlosti i tačka od koje polazimo ka sadašnjosti i budućnosti – kazao je Bećirović.

ZAVNOBiH je događaj svih događaja

“ZAVNOBiH je događaj svih događaja, majka događaja koji su se dogodili i koji će se, nadam se, dogoditi. To je kategorija nade koja računa na budućnost, na stvaranje ambijenta u kojem će ponovo biti moguće konstituirati politike prijateljstva.

Zbog toga je potrebno puno snažnije u narednom periodu afirmirati tekovine ZAVNOBiH-a – istakao je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.