Članica britanskog Doma lordova, baronesa Arminka Helić održala veoma emotivan govor o kraljici Elizabeti: “Pružila je utočište za nas izbjeglice, postali smo Britanci”

Članica britanskog Doma lordova, baronesa Arminka Helić, održala je govor kojim se oprostila od nedavno preminule kraljice Elizabete II.

Svoje obraćanje u Domu lordova, Helić je počela riječima da nikada nije imala čast da upozna Njenu visost, kraljicu Elizabetu II, da ona nije bila ličnost uz koju je – kao dijete – odrastala, što je slučaj kod svih prisutnih u Domu, ali da je uživala čast biti u njenom prisustvu.

“U školi su me učili o bivšoj kraljevini Jugoslaviji i tamošnjoj kraljevskoj porodici koja je izbjegla iz zemlje kada je nastupio težak period za vrijeme Drugog svjetskog rata i čije su pristalice bile na pogrešnoj strani historije”, priča Helić.

Poslije, kako ona nastavlja, kada je studirala jezik i književnost Velike Britanije, potom dok je, kao izbjeglica, tražila azil, ličnost kraljice Elizabete II ponudila joj je jedan drugačiji pogled na ideju kraljevstva.

“Vrijednosti koje je Elizabeta II oličavala, vrijednosti kojima su plemeniti lordovi tako elokventno odali počast jesu vrijednosti koje sam ja povezala s Velikom Britanijom koja je sada moj dom”, kaže Helić i nastavlja:

Kaže i da je kraljica podsjetila da u periodima velikih promjena u politici, društvu i tehnologiji, postoje vrijednosti koje opstaju kroz vremena neizvjesnosti ili podjela i da je ona je bila upravo ta ujedinjujuća snaga.

“Kraljica je predstavljala ideal pristojnosti i dužnosti koji nudi nadu i utočište za mene i sve nas koji smo u monarhiju došli kao izbjeglice.

Ona nas je spojila u našem divljenju i ljubavi prema njoj. Postali smo Britanci.

Ona je bila svjetionik koji nas je vodio kroz tamu, pokazujući svojim postupcima kako dužnost i poniznost možemo usaditi u naša srca”, naglašava Helić – prenosi Klix.

Za kraj, uputila je riječi podrške njenoj porodici i kralju Charlesu III ujedno obećavajući mu se na njenu lojalnost za sve vrijeme vladavine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.