Čović sazvao hitnu sjednicu, Denis Bećirović otvoreno tvrdi: “Prijedlog HDZ-a može se zaustaviti u legalnoj proceduri”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović sazvao je za danas hitnu sjednicu tog Doma.

Na sjednici bi trebao ponovo biti razmatran zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

– Dolazim i danas na sjednicu Doma PSBiH. Odgovorno tvrdim da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoje snažni mehanizmi da se u legalnoj proceduri može zaustaviti HDZ-ov diskriminatorski i antievropski prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, poručio je delegat Denis Bećirović.

Lider SDA Bakir Izetbegović jučer je kazao da je SDA odlučila zaustaviti donošenje nakaradnog prijedloga HDZ-a.

“Radi se o pokušaju da se zakon koji je protuustavan i u koliziji sa Federacijom Bosne i Hercegovine, zakon o kojem nema dogovora jer su proteklih godinu dana su trajali naši pokušaji da se postigne dogovor za izmjenu izbornog zakonodavstva. Zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu koja je napravljena upravo za potrebe definisanja izbornog zakonodavstvca.

Dakle, to je zakon koji će definitivno onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava poput presude Sejdić-Finci i to je konačno zakon koji ingnoriše zahtjeve OSCE-a i ODIR-a o tome da se naprave izmjene koje će garantovati transparentnost, integritet i poštene fer izbore”, kazao je Izetbegović.

Podsjetimo, zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.