Čovjek koji je ponizio Milorada Dodika, sada je jako uzdrmao Aleksandra Vučića: “To je najgori oblik vladanja, uz pomoć straha”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić šalje veoma nekonzistentne poruke i na taj način širi strah među građane, kaže psiholog i dugogodišnji političar i profesor u penziji Žarko Korać.

A odluke koje ne donosi stvaraju “gorak ukus” kod nekih zemalja Evropske unije, i to će doći na naplatu.

“Šta će se desiti kada stane rat, kad dođe Srbija sa otvaranjima poglavlja, svaka zemlja može da stavi veto na otvaranje poglavlja… Jedna zemlja će reći – ‘a što bismo mi pustili malu Rusiju, prihvatili malog Putina'”, pojašnjava Korać.

Da li u Srbiji vlada sistematsko utjerivanje straha u građane i građanke, može mu li se odoljeti i kako rat u Ukrajini dodatno utiče na sveukupnu situaciju u Srbiji?

„Vučić šalje veoma nekonzistentne poruke, gotovo tragično nekonzistente. Prvo je pričao da imamo hrane, pa da nemamo… Ti promijeniš retoriku za 24 sata bez obrazloženja zašto si je promijenio.

I tu nema nikakve političke logike. Drugo – on kada govori o tome, on unosi nešto gotovo histerično u način kako opisuje našu političku situaciju bez ikakvog razloga“, kazao je Korać u emisiji „Iza vesti“ na N1.

A odluka o sankcijama Rusiji se mora donijeti. Ili i ne mora?

“Sada se odluka mora donijeti, a na političkoj sceni nema nijedne institucije koja bi bila funkcionalna u tom smislu riječi, on sam mora da donese tu odluku”, kaže Korać.

Mada, smatra, ta odluka i neće biti konačna.

“Ta odluka će biti dok je god moguće ‘treći put’. I ne donijeti odluku je odluka… On to već pokazuje, on je glasao (u UN) već dva puta, nije mogao da dozvoli da Srbija bude sa Sjevernom Korejom i Eritrejom, a sada smo i Bjelorusiji uveli sankcije. To su sve pokušaji da se pokaže da nešto radimo”, navodi Korać.

A, u stvari…

“U Srbiju dolazi (njemački kancelar) Šolc, Njemačka je važna, ona govori jedina još uvijek o evrointegraciji po starom modelu. On (Vučić) će donijeti, procjenjujem, odluku koja će ličiti na sve što je do sada radio”, kazao je Korać.

Na pitanje da li mehanizam utjerivanja straha može da ima isti efekat na stanovništvo u, sada, drugačijim, geopolitičkim okolnostima, Korać kaže da Vučić barata strahom koji je njegov lični strah.

“Sjetio sam se jednog intervjua koji sam nekada dao nedjeljniku Vreme, rekao sam da nisam nikad vidio način na koji Vučić kontroliše svoju poslaničku grupu, govorio sam o modelu da se svi njega boje. On je čim je došao na vlast govorio da ga prisluškuju.

Običan građanin će reći – ako prisluškuju predsjednika, šta mogu meni da rade”, ocijenio je Korać.

Vučić je, dodaje, sebe uvijek prikazivao kao žrtvu, govorio o atentatima na sebe. “On barata strahom koji je njegov lični strah, projektuje ga spolja.

Bolje će se osjećati što više ljudi se boji. To je vrlo bizaran mehanizam kojim on unosi strašnu nesigurnost u javno mnijenje”, navodi Korać.

“Govori o struji, da je neće biti, on zastrašuje biračko tijelo, što je najgori oblik vladanja, uz pomoć straha”, naglašava.

A čega se zapravo plaši?

“Vi tražite racionalan korijen straha, on se može naći vrlo često, ali postoji nešto što se zove anksiozna ličnost, to je prosto tip ljudi, ne rijedak, koji svijet doživljava kao ugrožavajući, a kad se to prenese na politiku, ti ćeš vrlo lako pronaći šta je to što te ugrožava.

Prvo su to bile zavjere u MUP-u, sada je došlo do jedne promijenjene političke situacije u Evropi, ta situacija je njega dovela do mjesta gdje on mora da donese odluke koje je on do sada izbjegavao”, rekao je Korać.

I nastaviće da ih izbjegava, ocjenjuje.

“Vučić je vrijedan, profesionalan u politici, naučio je puno, uvek je uspijevao da bitne odluke odloži, on zapravo ne donosi odluke… Ništa se nije desilo… Kod njega se ništa ne dovede do kraja, sve je to projekcija njegove ogromne nesigurnosti”, dodaje.

Sve te odluke koje se zapravo ne donose, doći će na naplatu, smatra Korać.

“Postoje zemlje u EU koje su užasno uplašene ratom u Ukrajini, to su baltičke zemlje. Šta će se desiti kada stane rat, kad dođe Srbija sa otvaranjima poglavlja, svaka zemlja može da stavi veto na otvaranje poglavlja… Jedna zemlja će reći – ‘a što bismo mi pustili malu Rusiju, malog Putina prihvatili'”, pojašnjava Korać.

Prema njegovim riječima, Srbija gubi poziciju prozapadne zemlje. “To će jednom doći na naplatu, neće sad odmah”, dodaje.

“U međunarodnoj politici se neprekidno sabiraju vaši grijesi, da u jednom trenutku, to dođe na naplatu. Srbija upravo šalje poruku Evropi da nije sasvim sigurna da svojom politikom pripada EU. To će ostaviti gorak ukus u nekim zemljama Evrope”, zaključuje Korać.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.