Crni oblaci se nadvili, snažno nevrijeme u Bosni i Hercegovini: Jaka kiša i led pogodili su područje USK!

Danas oko 18 sati nevrijeme praćeno jakom kišom i ledom pogodilo je područje USK (Unsko-sanski kanton). Nevrijeme je prvo bilo u Hrvatskoj na karlovačkom području, a zatim se preko Velike Kladuše i Cazina kretalo u smjeru Bosanske Krupe.

Vozače se poziva na oprez zbog mogućih odrona.

Novo nevrijeme pogodilo je u poslijepodnevnim satima sjever Hrvatske. Na udaru je bio i Ludbreg, a neki mještani tvrde kako su vidjeli i pijavicu. Kako javljaju 24sata, olujni vjetar je trgao stabla, a letjeli su i crijepovi, limovi i ploče.

-Imam 80 godina, ali takvo nevrijeme vidio sam samo jednom u Njemačkoj gdje sam radio. Nikad takvo nevrijeme nije pogodilo ovaj kraj.

To je bio pravi armagedon, strašna pijavica – ispričao je Stjepan Frančić iz Sigetca Ludbreškog kojem je vjetar odnio oko 15 crjepova, ali i dio krovišta na garaži.

-Da ste to vidjeli kako je vjetar puhao. To nikad u životu nisam vidjela. Došlo je tamo od šume. Ogromna buka. Porušilo je sve prometne znakove tamo kod semafora – nadovezala se mještanka Vera Bačani, dok je Tomislav Havajić ispričao kako je i on vidio vrtlog promjera oko 50 metara.

Crni oblak nadvio se i nad Zagrebom u srijedu poslijepodne, dio grada je ostao suh no na području Jankomira padala je tuča, a velika količina kiše pala je u Jastrebarskom i uzrokovala poplavu.

-Trajalo je oko 20 minuta. Padala je jaka kiša sa sitnom tučom i poplavila ulicu – rekao je čitatelj portalu 24sata.hr koji nam je poslao snimku.

Tuča je padala i u Ivanić Gradu. Olujni vjetar u utorak je zahvatio cijelu Hrvatsku, a u ponekim dijelovima države napravio je i štetu.

Tako je vjetar sa sobom rušio drveće, nosio kišu koja je potopila ulice te skidao krovove s kuća.

Zračna masa s juga, uz natprosječno visoke temperature, nosi i obilje saharske prašine. Ovo je za „Avaz“ kazao meteorolog Bakir Krajinović.

–Svjedoci smo nekoliko dana da nakon kiše ostaju tragovi na autima i drugim površinama upravo zbog te prašine. Uz padavine sve do četvrtka, bit će prašine u zraku i na površinama, a nakon toga bi atmosfera trebala biti čista i prozračna – kazao je Krajinović.

Do 26. maja prognozira se nestabilno vrijeme s intenzivnijim pljuskovima, često praćenim grmljavinom i uz mogućnost pojave grada, posebno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme s umjerenim padavinama.

–Od 27. maja do kraja prognoznog perioda raste vjerovatnoća za duže sunčane intervale, ali i dalje postoje izgledi za kraći lokalni pljusak. Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina očekuje se u Hercegovini.

Do 29. maja u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16, danju u BiH od 22 do 27, lokalno na jugu i sjeveroistoku do 30 stepeni – kazao je Krajinović.

Od 30. maja očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 28 u Hercegovini do 31 stepen.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.