Crnogorska zastupnica Draginja Vuksanović bez imalo uvijanja “zagrmila”: “RS neće biti dio Srbije, a SPC je paramilitarna organizacija”

Ko potpiše temeljni ugovor sa SPC-om taj ide u zatvor i to je veleizdaja, okupaciju i kapitulaciju Crne Gore nećemo dozvoliti, kaže za Mrežu Draginja Vuksanović, članica Predsjedništva SDP-a i zastupnica u crnogorskom parlamentu.

“U Crnoj Gori su problemi počeli sa izborom prethodne vlade 30. augusta 2020. godine i mi smo na političkoj sceni imali vladu koja je ispunjavala zadatke kleronacionalističke politike. Sa druge strane, na političkoj sceni Srbije imamo politiku srpskog sveta i ponovo vraćanje na velikodržavne projekte koji su tadašnju Jugoslaviju uveli u užasan rat. Kosovo se bori na svoj način.

U BiH situacija je, po mojoj procjeni, dosta loša jer imate teritoriju BiH koja je za mene jedinstvena teritorija, ali na sceni imamo entitet Republike Srpske koji vodi svoju politiku države u državi i gdje zvanično Srbija kroz svoje političke aktivnosti jasno zagovara da je Republika Srpska dio teritorije Srbije, što nije i nikada neće biti jer je Republika Srpska dio BiH i to mora biti jedistvena teritorija.

Smatram da je mjesto i Crnoj Gori i BiH u Evropi, a ne nikako u nekom zatvorenom Balkanu. Kažem zatvorenom zato što imamo ovoliko priču oko otvorenog Balkana”, kaže Vuksanović.

Smatra da je otvoreni Balkan drugo ime za srpski svet i velikodržavni projekat velike Srbije koju bi činile Republika Srpska, Srbija i Crna Gora, prenosi FTV.

“I upravo taj otvoreni Balkan bi bila kompenzacija Vučiću za priznanje Kosova. Crna Gora definitivno neće pristati na to iako premijer Abazović uporno govori o tome. Čak toliko govori da kaže da on nije čuo nijedan loš argument za otvoreni Balkan.

On ustvari nije želio da čuje zato što je on eksponent Vučićev u Crnoj Gori. To se polako sve otkriva iako smo mi nakon glasanja za smjenu vlade Zdravka Krivokapića očekivali da će premijer jedne države poštovati ono što je potpisao u sporazumu oko formiranja 43. vlade, a to je da će Crna Gora imati u prioritetu evropsku agendu, a nikako da će on biti u službi ispunjavanja agende srpskog sveta i velikodržavnih projekata.

Tako da je to jedna vrlo opasna priča koja nas vraća na politiku devedesetih i ono što žele da ostvare Vučić i Dodik, a to je srpski svet, velikodržavni projekat velike Srbije i Crna Gora ne smije ući u tu zamku”, dodala je Vuksanović.

Svako zagovaranje velikodržavnih projekata je vraćanje unazad

Navodi da su ideologije koje zagovaraju Vučić, Dodik i crnogorski DF vrlo opasne.

“To su vrlo opasna pitanja zato što vraćaju na tenzije. Svako zagovaranje velikodržavnih projekata je vraćanje unazad i Crne Gore i Bosne i Srbije. Ja tvrdim da nijedan častan građanin Srbije nije za pitanja velikodržavnih projekata jer to je nešto što je gubitnički, nešto što vodi u sukobe, tenziju, destabilizaciju sistema.

Svi mi koji razmišljamo evropski, građanski, ne smijemo da zagovaramo bilo kakve tenzije i bilo kakvu destabilizaciju sistema jer to ugrožava mir. Mi treba da razmišljamo o naprijed, o izgradnji neke bolje Bosne i Crne Gore koje će biti sutra dio EU jer to je bolje za život naših građana. Kosovo je priznala međunarodna zajednice, na kraju će priznati i Vučić, ali mi nećemo dozvoliti da uradi na uštrb Crne Gore.

Crna Gora je svoj dio međunarodne obaveze ispunila u tom dijelu, ali je ovo vrlo opasno. Gospodin Abazović sa ovakvom politikom nosi odgovornost za eventualnu destabilizaciju sistema. Vučićto vrlo vješto radi preko crkve Srbije i preko poslušnika u liku Demokratskog fronta koji ispunjava agende srpskog sveta u Crnoj Gori.”

Na pitanje koliko je SPC stegao obruč oko Crne Gore, odgovara:

“Za mene SPC nije uopšte vjerska nego paramilitarna organizacija koja je jedna od glavnih uzročnika rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Ono što je jako opasno za Crnu Goru jeste da potpisivanje ovog ugovora koji oni nazivaju temeljnim ugovorom bi značilo potpisivanje kapitulacije Crne Gore.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.