Čudan slučaj u BiH: Mještani tvrde da zbog izgradnje moraju izlaziti kroz prozore kuća, oglasio se investitor

U sarajevskom naselju Švrakino Selo počela je izgradnja stambeno-poslovne zgrade. Dio mještana ovog naselja tvrdi da su suočeni s problemima koji su uzrokovani izgradnjom, a o ovim navodima oglasio se investitor. Spomenuta građevina se pravi u ulici Kraljice Jelene, u blizini zgrade Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prostoru obuhvaćenim regulacionim planom Švrakino Selo – Aneks, a investitor je sarajevska kompanija Synergetic koja je dio Tranzit Groupa.

Mještani koji žive u blizini gradilišta požalili su se na način izvođenja radova.

Ako je suditi prema onome što su kazali, situacija u noći 8. novembra bila je poprilično dramatična.

Tvrde da su tu noć bili primorani da izađu kroz prozore svojih domova, jer je rupa na gradilištu doslovno iskopana do njihovih ulaznih vrata.
Osim toga, kako su naveli, nisu imali vode zbog toga što je usljed radova aktivirano klizište.

No, u kompaniji Synergetic u odgovoru na upit portala Klix.ba tvrde da su mještani mogli normalno pristupiti svojim domovima.

“Iako je riječ o kućama koje su izgrađene uz samu granicu naše vlasničke parcele, građanima je u startu osiguran normalan prolaz do ulaza u kuće.

Prvo je na osnovu projekta zaštite temeljne jame izvršena ugradnja betonskih šipova u planiranoj dužini iskopa pet metara udaljenosti od kuća, a nakon toga su započeti iskopi”, istakli su.

Istakli su da postoje poteškoće u izvođenju radova, a koje utječu i na one žive u blizini gradilišta.

“Na gradilištu se obrušio dio zaštitne konstrukcije-šipova ispod kuća, pa iako je u protekla tri dana završena hitna sanacija kojom su kuće osigurane, pristup kućama još uvijek nije uslovan, stoga građani privremeno neće boraviti u njima”, ukazali su.

Negiraju da je tokom radova aktivirano klizište, već da se desilo obrušavanje dijela zaštitne konstrukcije – šipova.

Osvrnuli su se i na tvrdnju mještana o nestanku vode.

“Još uvijek nije poznat tačan uzrok pucanja vodovodnih cijevi koje su se nalazile u blizini.

S obzirom na to da je nestanak vode prijavljen pet sati prije samog obrušavanja (zaštitne konstrukcije), trenutna pretpostavka je da je konstantno višesatno curenje vode u večernjim satima, u kombinaciji s obilnim padavinama, natopilo i otežalo zemlju iza zaštitne konstrukcije, usljed čega se obrušio dio konstrukcije”, konstatovali su u Synergeticu.

Napomenuli su da grade prvu od četiri planirane stambeno-poslovne zgrade te da je planirana izgradnja i trga, parkinga i zelenih površina.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.