Čuveni meteorolog otkriva informacije: Evo od kojeg datuma možemo očekivati snijeg

Marinko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, najavio je kraj toplih dana i naglu promjenu vremena već tokom sljedeće sedmice.

Zanimljiva su njegova predviđanja.

Prognozu na njegovoj Facebook stranici prenosimo u cijelosti:

“Narednih dana nad nama će jačati polje anticiklona donoseći suho i relativno toplo vrijeme.

Samo ponegdje može biti jutarnje magle ili niskih oblaka koji mogu smanjiti količinu sunca preko dana, ali će temperature svakako biti znatno iznad prosjeka”, prognozira Marinko Čubrilo.

Minimalna temperatura prema njegovim riječima bit će od 4 do 12 stepeni, osim na nekim višim planinama gdje će biti slabih mrazeva.

Tokom dana će uglavnom biti od 5 do 23, lokalno i oko 26 Celzijusa, a vjetar će biti slab.

“Oko 3. novembra stoji signal za izmjenu sinoptike.

Čeka nas porast vazdušnog pritiska nad sjeverozapadnim i sjevernim Atlantikom što bi frontalne poremećaje usmjerilo preko centralne Evrope ka nama gdje bi polje anticikona slabilo.

Oko 5. novembra bi moglo uslijediti prvo u seriji pogoršanja koja bi nam donijelo padavine i zahlađenje, ali u ovom momentu se ne simulira nikakvo jako zahlađenje već bi se temperature držale prosjeka, tako da bi pojave snijega moglo biti na višim planinama.

To je za taj dio godine potpuno normalno”, navodi Čubrilo.

Meteorolog dodaje da dugoročni proračuni GFS-a sugerišu da poslije 10. novembra treba očekivati čestu pojavu padavina uz temperature oko ili malo ispod prosjeka, dok najnovije procjene GEFS-a mogućnost prvog snijega u nizijama vide poslije 20. novembra.

“Narednih sedam dana iskoristite za sve poslove na otvorenom, jer je vjerovatno da se poslije 4. novembra sinoptika mijenja i da stižu pravi jesenji dani”, navodi meteorlog Marinko Čubrilo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.