Cvijanović napala Turković zbog stava o Ukrajini: “Dejtonski sporazum krše oni koji bi trebali da ga čuvaju i unapređuju”

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović izjavila je da Predsjedništvo BiH nije debatovalo o krizi u Ukrajini, niti da su donošene bilo kakve odluke, te da ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković nema pravo da iznosi bilo kakve stavove, osim ako nisu lični ili stavovi njene političke partije.

Komentarišući oglašavanje Turković na društvenim mrežama o ovoj temi, Cvijanović je navela da se šefica bh. diplomatije kao izvođač spoljne politike, koju definiše Predsjedništvo, tu “ne pita ništa”, javlja Srna.

“Bisera Turković je samo izvođač nečega što jeste spoljna politika. Ona nije kreator, niti neko ko utvrđuje stavove i određene platforme. To je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, rekla je Cvijanović novinarima u Gradišci.

Cvijanović je naglasila da ako se govori o međunarodnom pravu, onda ono mora da se brani na svakom terenu, svakog dana, svake godine i na svakom primjeru.

“Mi smo, nažalost, u bližoj prošlosti imali mnogo situacija da je kršeno međunarodno pravo. Konačno, živimo u državi u kojoj se krši međunarodno pravo. Dejtonski sporazum krše oni koji bi trebali da ga čuvaju i unapređuju”, navela je entitetska predsjednica.

Cvijanović tvrdi da “BiH nema stav o ovom pitanju, osim pojedinačnih, ličnih i partijskih stavova”, iako ima odluka državnog predsjedništva u kojoj se kaže kako BiH poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Bosna i Hercegovina pridružila se i Deklaraciji Evropske unije o Krimu u kojoj se “osuđuje nelegitimni referendum i nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.