Cvijanović o pozivu Evropskog parlamenta za uvođenje Dodiku: “Nisu se potrudili da saznaju koji su stvarni razlozi za neku krizu”

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović ocijenila je besmislenim poziv Evropskog parlamenta za uvođenje sankcija članu državnog predsjedništva Miloradu Dodiku, navodeći da je više brine njihovo nerazumijevanje situacije u BiH, čije rješenje vidi isključivo u unutrašnjem dijalogu.

„Nisu se potrudili da saznaju koji su stvarni razlozi za neku krizu, a da su se potrudili, bavili bi se problemom koji je odlazeći nametnuo (bivši visoki predstavnik) Valentin Inzko“, rekla je Cvijanović za Javni servis BiH (BHRT).

Ona je naglasila da bi bilo logično da su evropski parlamentarci utvrdili “prave razloge problema u BiH”, umjesto što, kako je kazala, stalno ponavljaju određene floskule i izvode pogrešne zaključke.

Konstatujući da Evropski parlament, u kojem sjede izabrani predstavnici članica EU, imaju pravo da vijećaju o čemu žele i donose zaključke kakve hoće, Cvijanović je rekla da isto pravo imaju i predstavnici u Narodnoj skupštini RS, kojima su građani dali mandat da ih predstavljaju.

Ona je još navela da priča o eventualnom zaustavljanju ili pružanju pomoći RS potvrđuje podijeljenost BiH, jer, ako se to desi, to bi značilo da ni “oni sami ne smatraju da je BiH cijelovita, jedinstven ekonomski prostor i zajednica”.

“Ako je to tako i ako nam oni šalju tu poruku, onda definitivno svaki od tih dijelova ima pravo i obavezu prema svojim građanima da nalaze partnerstva za rješavanje kojih god pitanja, po pitanju investiranja, realizacije određenih projekata”, ocijenila je entitetska predsjednica.

Cvijanović je dodala da nema velika očekivanja od samita EU 21. februara na kojem bi, prema najavama, trebalo biti odlučivano o sankcijama RS, ističući da je iz RS na mnoge adrese u svijetu otišlo “pojašnjenje situacije u BiH”.

Podsjećamo, Evropski parlament usvojio je amandman trojice zastupnika u okviru godišnjeg izvještaja o Odboru za vanjske poslove koji poziva na sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u EP-u.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti RS koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu I teritorijalnom integritetu.

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i Ruskih spoljnih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje I podrivanja suvereniteta I teritorijalnog integriteta BiH” stoji u objavi na Twitteru zastupnika Thijs Reutena.

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti RS, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja.

U amandmanu se osuđuje i djelovanje vanjskih faktora na stabilnost BiH i uplitanje Rusije u unutrašnju politiku zemlje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.