Cvijanović odgovorili iz Vijeća Evrope, oglasio se Konaković: ‘Besmislen napad’

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović dobila je odgovor na pismo koje je uputila međunarodnim institucijama.

Podsjetimo, Cvijanović je uputila pismo od generalnoj sekretarki Vijeća Evrope Mariji Pejčinović tvrdeći da su Srbi ugroženi i da nisu krivi za napad na ustavni poredak BiH.

Sada je uslijedio i odgovor Marije Pejčinović. Navela je u odgovoru kako zahvaljuje što je upoznala sa krizom u BiH, ali naglašava da ima svoj stav.

“Želim da istaknem da Vijeće Evrope posebnu pažnju posvećuje funkcionisanju demokratskih institucija, koje su čuvari ljudskih prava i vladavine zakona.

Kao i drugi međunarodni akteri nedavno, također govorim u prilog autoriteta Ustavnog suda BiH, čije su odluke konačne i pravno obavezujuće na cijeloj teritoriji. U tom kontekstu osudila sam bilo kakve pokušaje podrivanja ustavno-pravnog poretka zemlje, kao i žalosnu odluku NSRS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH”, navela je Pejčinović.

No, na ovaj odgovor iz Vijeća Evrope nije ostao imun ni ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković. Podsjetimo, Cvijanović (SNSD) optužila je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uzurpira rad institucija i izlazi iz okvira nadležnosti.

Konaković je odgovorio na nove izjave Cvijanović, ali se osvrnuo i na odgovor koji je ona dobila iz Vijeća Evrope.

“Još jedan besmislen napad na posao koji radim i na mene lično stiže od predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović. Prvo bi gospođa Cvijanović morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine.

MVP šalje u dalju proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH. To članovi Predsjedništva mogu uraditi sami”, naveo je Konaković.

Potom je dodao:

“Ako Predsjedništvo BiH nema usaglašen stav, a predmet spada u nadležnost MVP, ja lično odlučim o tekstu koji šaljem u proceduru vodeći računa i štiteći Ustav, zakone i odluke koje su ranije usvojene u institucijama BiH.

Na kraju, imao sam uvid u tekst pisma gospodje Cvijanović, za nju bi puno bolje bilo da takva pisma ne šalje. Posebno ne onima koji dobro poznaju stanje u nasoj zemlji, ustav i druge propise.

Neozbiljno izgleda, trebala bi o tome povesti računa. Iz Strazbura je već dobila adekvatan odgovor. Siguran sam da će ubrzo i sa ostalih adresa.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće na prostoru cijele BiH, a odluke NSRS se pravno neutemeljene i nevažeće”, naveo je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.