Cvijanović pisala generalnom sekretaru UN-a o visokom predstavniku: Stigao odgovor kakav nije očekivala

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres odgovorio je na upit članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović u vezi s imenovanjem visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kazavši da UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma niti je član Vijeća za implementaciju mira, jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog predstavnika u BiH.

Cvijanović se obratila prvom čovjeku UN-a prošle sedmice, tražeći da se dostave dokumenti, odnosno odluke Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju njemačkog diplomate na mjesto visokog predstavnika.

“Nakon detaljnog pretraživanja dokumenata Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija dostupnih u njegovoj onlajn bazi podataka, uspjeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Šmitovo imenovanje.

Riječ je o zapisniku sa sastanka Savjeta bezbjednosti UN 8823, održanog u četvrtak, 22. jula 2021. godine u 15.00 časova iz kojeg se vidi da jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje /broj S/2021/667/ nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio dva glasa za i 13 uzdržanih”, napisala je Cvijanović, tražeći da se dostavi zvanična odluka.

Guterres je odgovorio putem Misije BiH pri UN-u, a u odgovoru se napominje kako su dokumenti Vijeća sigurnosti UN-a dostupni na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a.

Pročitajte sadržaj cijelog odogovora generalnog sekretara UN-a Željki Cvijanović.

“Vaša ekselencijo,

Želio bih Vam zahvaliti na pismu koji sam primio 11. jula 2023.

U vezi sa civilnom implementacijom mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, htio bih podsjetiti da UN nije potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma niti je član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog predstavnika za BiH.

Dokumenti Vijeća sigurnosti su dostupni javnosti na Službenom dokumentacijskom sistemu UN-a na linku.

Sekretarijat UN-a ostaje posvećen podržavanju BiH na putu ka održivom miru i razvoju.

Radujem se nastavku suradnje sa svim stranama u zemlji ka tom cilju”.

Pismo koje je članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović poslao generalni sekretar UN-a Antonio Guterres autentično je i ovjereno njegovim potpisom, bez obzira što ona sumnja u njegovu vjerodostojnost.

Novinar Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić objavio je na svom Twitter nalogu originalni dokument sa porukom za Cvijanović: “Tražili ste dokument, evo vam ga…”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.