Da je Edin Džeko prihvatio ovaj poziv, nikada ne bi postao legenda reprezentacije BiH

Posljednje Sport Vijesti

Fudbaler Intera Edin Džeko živa je legenda fubdalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Sarajlija u najdražem dresu nastupa od 2007. godine i do sada je na 118 utakmica postigao 60 golova.

To ga čini najboljim strijelcem u historiji reprezentacije i igračem s najvećim brojem nastupa. Od 2014. godine je i kapiten Zmajeva.

Međutim, sjećate li se da je, dok je igrao u Češkoj za Teplice i Usti nad Labem, Edin Džeko mogao postati i reprezentativac te zemlje? Ili je to bila samo ‘patka’ kako bi se skrenula pažnja selektorima mlađih selekcija u Bosni i Hercegovini?

Kao što znamo 2005. godine Džeko je za siću otišao iz Željezničara u češke Teplice, a u toj zemji nastupao je još i za drugoligaški Usti nad Labem kao posuđen igrač.

Igrajući za ova dva kluba, našeg kapitena primijetili su ljudi koji su vodili U-21 selekciju Češke Republike i ponudili su mu državljanstvo te igranje za njihovu reprezentaciju.

Džeko je tada dobio rok od sedam dana da se odluči i izjasni po ovom pitanju, no problem mu je predstavljalo i to što bi se morao odreći državljanstva Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da nije postojala opcija da ima dvojno državljanstvo.

Tada je Dijamant istakao da je preživio rat u Sarajevu i da mu je teško odreći se državljanstva svoje zemlje. Prema njegovim riječima, bio je neodlučan. Znao je da bi to bilo dobro za njegovu karijeru, ali cijeli život je proveo u Sarajevu.

Njegov tadašnji menadžer Irfan Redžepagić istakao je da je Džeko nastupao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali da ga otada niko više nije zvao.

Podsjetimo, Džeko je 2003. i 2004. godine upisao pet nastupa za U19 reprezentaciju BiH, dok je 2006. odigrao četiri utakmice za U21 tim i postigao jedan pogodak.

Džeko je pozive u reprezentaciju tada dobivao kao rezervni igrač Željezničara, ali kao jedan od najboljih igrača Teplica koje su bile u borbi za titulu u Češkoj, nije.

Na svu sreću, do oblačenja dresa reprezentacije Češke nije došlo i Džeko je postao ovo što sada i jeste.

S reprezentacijom Bosne i Hercegovine nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a osvajao je titule u Njemačkoj i Engleskoj, te je na dobrom putu da to uradi i u Italiji s Interom – prenosi sportsport.ba.

Leave your vote