Da je Edin Džeko prihvatio ovaj poziv, nikada ne bi postao legenda reprezentacije BiH

Fudbaler Intera Edin Džeko živa je legenda fubdalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Sarajlija u najdražem dresu nastupa od 2007. godine i do sada je na 118 utakmica postigao 60 golova.

To ga čini najboljim strijelcem u historiji reprezentacije i igračem s najvećim brojem nastupa. Od 2014. godine je i kapiten Zmajeva.

Međutim, sjećate li se da je, dok je igrao u Češkoj za Teplice i Usti nad Labem, Edin Džeko mogao postati i reprezentativac te zemlje? Ili je to bila samo ‘patka’ kako bi se skrenula pažnja selektorima mlađih selekcija u Bosni i Hercegovini?

Kao što znamo 2005. godine Džeko je za siću otišao iz Željezničara u češke Teplice, a u toj zemji nastupao je još i za drugoligaški Usti nad Labem kao posuđen igrač.

Igrajući za ova dva kluba, našeg kapitena primijetili su ljudi koji su vodili U-21 selekciju Češke Republike i ponudili su mu državljanstvo te igranje za njihovu reprezentaciju.

Džeko je tada dobio rok od sedam dana da se odluči i izjasni po ovom pitanju, no problem mu je predstavljalo i to što bi se morao odreći državljanstva Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da nije postojala opcija da ima dvojno državljanstvo.

Tada je Dijamant istakao da je preživio rat u Sarajevu i da mu je teško odreći se državljanstva svoje zemlje. Prema njegovim riječima, bio je neodlučan. Znao je da bi to bilo dobro za njegovu karijeru, ali cijeli život je proveo u Sarajevu.

Njegov tadašnji menadžer Irfan Redžepagić istakao je da je Džeko nastupao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali da ga otada niko više nije zvao.

Podsjetimo, Džeko je 2003. i 2004. godine upisao pet nastupa za U19 reprezentaciju BiH, dok je 2006. odigrao četiri utakmice za U21 tim i postigao jedan pogodak.

Džeko je pozive u reprezentaciju tada dobivao kao rezervni igrač Željezničara, ali kao jedan od najboljih igrača Teplica koje su bile u borbi za titulu u Češkoj, nije.

Na svu sreću, do oblačenja dresa reprezentacije Češke nije došlo i Džeko je postao ovo što sada i jeste.

S reprezentacijom Bosne i Hercegovine nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a osvajao je titule u Njemačkoj i Engleskoj, te je na dobrom putu da to uradi i u Italiji s Interom – prenosi sportsport.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.