Da li je realna mogućnost uspostave NATO baze u BiH? Ministar odbrane Helez: “To je vrlo moguće, vrlo realno i zavisi od političke situacije u Bosni i Hercegovini kako će se dalje odvijati”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje baze NATO-a u BiH. Naveo je i da se Rusiji ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope. Poznavaoci sigurnosne situacije i vojne politike kažu da takav scenario i nije nezamisliv. Podsjećaju da NATO svoje baze već ima u zemljama regije.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine navodi da je neophodno unaprijediti saradnju između BiH i NATO-a. To bi podrazumijevalo, između ostalog, jačanje odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine i opremanje Oružanih snaga BiH. Zato je i postojanje baze NATO-a u BiH realna opcija, navodi ministar Helez – prenosi BHRT.

ZUKAN HELEZ, ministar odbrane BiH

“To je vrlo moguće, vrlo realno i zavisi od političke situacije u Bosni i Hercegovini kako će se dalje odvijati. Ja ne mogu govoriti o detaljima, ali smo precizirali i u detalje dogovorili sve što treba za Bosnu i Hercegovinu da NATO uradi, imaju procedure, ima EUFOR, ima NATO i ima bilateralna podrška najmoćnijih zemalja članica NATO-a.”

To jeste poželjna opcija, stav je dijela vojnih analitičara. Ukoliko sigurnost nije na najvišem nivou i postoji prijetnja za članice NATO-a, taj scenario je moguć.

Postoje baze već u Albaniji, na Kosovu baza SAD-a, a planirana je uspostava i u Crnoj Gori. Stoga, prije ulaska u članstvo NATO-a moguće je povećanja vojnog prisustva snaga NATO-a, iako je Althea i dalje tu, uz najavu Rusije da će najesen uskratiti podršku produženju ove misije.

NEDŽAD AHATOVIĆ, vojni političar

“Ne znam tačno kada će NATO i na koji način to realizirati, ali sasvim sigurno da postoji određeni prostor da se takve vrste aktivnosti NATO-a sprovedu kada je u pitanju region i da se nastavi u narednom periodu u drugim zemljama koje su neposredno prije Bosne i Hercegovine ušle u članstvo NATO-a, poput Sjeverne Makedonije i Crne Gore.”

To je odgovor na moguće prijetnje, kažu poznavaoci sigurnosne situacije. Idealna lokacija za te namjene mogla bi biti vojni aerodrom i baza Dubrave kod Tuzle. S druge strane, neki smatraju da je to realno izvodivo koliko i da Rusija otvori svoju bazu na području Republike Srpske.

Političkog usaglašavanja o ovim pitanjima nema, kaže stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić. Ovakvi navodi, kaže, narušavaju političko-sigurnosnu situaciju.

PREDRAG ĆERANIĆ, dekan Fakulteta sigurnosnih nauka u Banjoj Luci

“Ne može o tome da odlučuje ni jedan ministar, pa ni ministar odbrane Bosne i Hercegovine, pogotovo su javne politike u oblasti bezbjednosti veoma osjetljiva tema, nego se do te i drugih važnih odluka dolazi na ustavnim i zakonskim propisima određeni način.”

Atmosferu dodatno komplikuje ruski uticaj na prostoru Bosne i Hercegovine, stav je stručnjaka za sigurnost, ali i samog ministra Heleza. Osim Rusije, tu je kineski uticaj i to sa velikim političkim interesom. Zbog toga ovaj prostor i jeste zanimljiv članicama NATO-a.

HAMZA VIŠĆA, stručnjak za sigurnost

“Kinezi su priznali da ipak iza toga stoji i politički interes koji podrazumijeva da bi u preslagivanju svjetskog poretka trebalo da se legalizuje postojanje autoritarnih režima, da budu jednako legalni kao demokratski i da se ne demonizuju po pitanju ljudskih prava.

Tome se priključila i Rusija i izrazila interes prema Balkanu.”

Iako smo zanimljivo tlo za različite svjetske političke interese, domaćim političarima je najteže zaštiti interes građana Bosne i Hercegovine. Većina njih bi se osjećala sigurnije da žive pod kišobranom NATO-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.