Da li slijedi kontraofanziva, zatišje pred buru: Austrijska stranka Zelenih poziva EU da slijedi primjer SAD u vezi sankcija

Austrijska stranka Zelenih je pozvala na “dosljedno djelovanje kako bi se zaštitilo jedinstvo Bosne i Hercegovine” te na uvođenje sankcija uslijed prijetnji cjelovitosti zemlje, kako su to učinile nedavno Sjedinjene Američke Države.

“Srpski nacionalisti očigledno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Upravo takvi planovi o podjeli zemlje bili su povod za krvavi rat prije 30 godina.

Ako Evropa sada zažmiri pred ovim opasnim razvojem događaja koji se dešava pred našim vratima, rizikujemo grubo buđenje“, upozorava glasnogovornica Zelenih za vanjsku politiku Ewa Ernst-Dziedžić u vezi sa većim secesionističkim tendencijama u BiH entitetu Republika Srpska koje promoviše član BiH Predsjedništva Milorad Dodik, kako navodi austrijski distributer multimedijalnih informacija za štampu APA-OTS.

Ova zastupnica u Austrijskom parlamentu stoga poziva na “dosljedno djelovanje kako bi se zaštitilo jedinstvo Bosne i Hercegovine” i od strane EU i od austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

“Postoji hitna potreba za jasnim crvenim linijama za nacionalističke zapaljivače. Evropska unija bi stoga – kao što to čine SAD – trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući restriktivne mjere, kako bi mogla na odgovarajući način reagovati u slučaju daljnje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Ako to nije moguće zajedno u okviru EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske ili Slovenije podržavaju Dodikove planove razlaza, moramo razgovarati o odgovarajućim posljedicama u koordinaciji sa drugim evropskim državama istomišljenika,” izjavila je ona.

Bedrana Ribo iz austrijske stranke Zelenih, koja je rođena u BiH, ocijenila je da su događaji u posljednjih nekoliko sedmica “veoma zabrinjavajući” te da je zemlja u najvećoj političkoj krizi od kraja rata. Izrazila je zabrinutost jer se riječ rat iznova pojavljuje u medijskim izvještajima.

“Rane iz rata, koji je bio prije samo 30 godina, daleko su od zacijeljenja. Još jedan rat je posljednje što ljudi u Bosni žele ili trebaju. Država neće moći da prebrodi ovu krizu bez pomoći izvana”, naglašava Ribo, koja je i predsjedavajuća poslaničke grupe prijateljstva Austrija-Bosna i Hercegovina.

“Nakon što su SAD to već učinile, krajnje je vrijeme da i EU tu zauzme jasan stav. EU ne može priuštiti da samo gleda sa zabrinutošću kako nacionalističke aktivnosti postaju opasne. Također vidim da Austrija ima posebnu odgovornost ovdje.

Austrija i Bosna i Hercegovina su snažno povezane ne samo geografskom blizinom, već i historijskim i porodičnim vezama. U Austriji bi se jasno osjetili nemiri u regionu, i to ne samo zbog bliskih ekonomskih veza između naše dvije zemlje,” rekla je ona.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.