Da li ste iznenađeni izjavom Izetbegovića? “U razgovorima s Turskom i Srbijom BiH će predstavljati Predsjedništvo, a ne lideri naroda”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je nakon današnje sjednice Kolegija te stranke da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u Bosni i Hercegovini sa predsjednicima Republike Turske i Republike Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

“Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”, izjavio je Izetbegović aludirajući na jučerašnje najave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Dodao je Izetbegović da bi se ta trilaterala trebala uskoro desiti, te da će BiH predstavljati Predsjedništvo BiH.

Govoreći o najavljenom nastavku razgovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, predsjednik SDA je kazao da su šanse za postizanje dogovora jako male.

“U puno boljim atmosferama, kada smo bili relaksirani prije 15 ili sedam godina, nismo uspijevali. Sada u ovom jednom upalnom stanju ne vjerujem da to možemo postići, ali mi nećemo odbiti prijatelje iz međunarodne zajednice.

Ako predstavnici State Departmenta i Evropske komisije traže od nas da sjednemo i da se razgovaramo, mi ćemo to u najboljoj namjeri i uraditi”, izjavio je Izetbegović.

Ponovio je da stavovi SDA po pitanju izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva nisu promijenjeni, naglasivši potrebu postizanja izmjena koje bi omogućile uklanjanje blokada u FBiH, što bi vlast tog entiteta učinilo funkcionalnom.

Djela drugačije govore jer je Izetbegović bio prije nekoliko dana u Dubrovniku – ostvalje se pitanje u kojem svojstvu? Hrvatska da? Turska, Srbija – ne?

Podsjećamo, predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se u Dubrovniku sa predsjednikom HDZ-a i premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku je razgovarano o potrebi rješavanja otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u obostranom interesu, kao i o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sagovornici su istaknuli potrebu pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i Ostalih te uklanjanja blokada u funkcionisanju institucija.

Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rješavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje povjerenja i saradnje dviju susjednih država.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.