Da li znate kako treba zalijevati biljke tokom vrućina: Zbog ovih grešaka ne cvjetaju i ne uspijevaju

Zalijevanje biljaka čini se jednostavnim, ali s time se mnogi od nas muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba znati tačno kada i koliko često zalijevati koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje osjetite kako pravilno zalijevati biljke.

Osim toga, imamo savjete o tome koju vrstu vode najbolje koristiti za biljke i kako prepoznati znakove prekomjernog zalijevanja. Jednom kada počnete slijediti naše smjernice, više nikad vam biljka neće propasti.

Posebnu pažnju zalijevanju biljaka posvetite tokom velikih vrućina i sušnih razdoblja, mnoge biljke takav period ne mogu preživjeti bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – gode, piše Living.hr.

Idealna temperatura

Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. Naime, i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke i zato je najbolje napuniti kantu za zalijevanje i uvijek je imati spremnu.

Znakovi iz prirode

Ne trebaju sve biljke jednaku količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, koristite znakove iz prirode. Važno je znati i iz kojeg područja koja biljka potječe, to je dobar indikator i za zalijevanje.

Pravo vrijeme

Zalijevanje ujutro je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku sušiti se i brže isparavati tijekom dana kada su temperature više.

Nije uvijek sve samo u vodi

Ako je tlo stalno suho, a listovi počinju žutjeti, možda biljci treba dati više vode. Ako voda ne poboljša stvari, treba prilagoditi temperaturu ili nivo svjetlosti koju biljku dobiva. Za balkonsko cvijeće to znači premještanje u polusjenu.

Veliki zahtjevi

Proljetno-ljetna suša nije uvijek vidljiva oku, a može prouzrokovati velike štete na biljnom materijalu. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i listovi, otvaraju se cvjetovi. I tada biljke trebaju najviše vode.

Najbolja metoda

U cvjetnjacima je, nemate li sistem navodnjavanja, najbolje pustiti vodu da teče u tlo i da ga dobro namoči. Zalijevanje crijevom dobro je samo ako cvijeće zalijevate tik uz korijen. Nikad ne zalijevajte po lišću.

Cvijeće uglavnom nije dobro zalijevati po lišću. Za ruže zalijevanje po lišću može biti i pogubno jer se lako razvije pepelnica, a nakon nje dolaze i druga oboljenja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.