“Daćemo im oružje da se bore i brane u teškim danima” Američki predsjednik Joe Biden šalje Ukrajini više PVO sistema i dronova

“Daćemo Ukrajini oružje da se bori i brani u teškim danima pred njom”, rekao je Biden.

Od kako je Biden preuzeo položaj, Kijevu je poslata slična pomoć ukupne vrijednosti od 2 milijarde dolara. Oko milijardu je izdvojeno samo prošle nedelje.

“Samo ovaj novi paket će obezbijediti pomoć Ukrajini bez presedana. Obuhvata 800 sistema za protiv-vazdušnu odbranu da bi se osiguralo da ukrajinska vojska može da zaustavi avione i helikoptere koji napadaju njen narod i brani ukrajinski vazdušni prostor”, objavio je Biden u obraćanju u Bijeloj kući.

Takođe je naglasio da je svijet jedinstven u podršci Ukrajini i “našoj odlučnosti da osiguramo da Putin plati veoma visoku cijenu”.

“Amerika predvodi te napore, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, obezbjeđujući ogroman nivo bezbjednosne i humanitarne pomoći, koju povećavamo danas i uradićemo još više narednih dana i nedelja”, naglasio je američki predsjednik.

Biden se na početku obraćanja zahvalio ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na “emotivnoj” poruci Kongresu.

“Bio je ubjedljiv i to je bio značajan govor. Govori u ime naroda koji je pokazao izuzetnu hrabrost i snagu u svjetlu brutalne agresije. Hrabrost i snagu koji su inspirisali ne samo Ukrajince, već i cijeli svijet”, poručio je Biden.

Takođe je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za “užasno razaranje u Ukrajiini”, bombardovaljen zgrada, porodilišta i bolnica.

Nova pomoć će biti izdvojena iz zakona o budžeta koji je Biden potpisao, a koji obuhvata 13,6 milijardi dolara za Ukrajinu – prenosi Glas Amerike. Tim sredstvima finansiraće se dodatna humanitarna, bezbjednosna i ekonomska pomoć, a oko polovine će biti izdvojeno za raspoređivanje američkih trupa u Evropi i odbrambenu opremu Ukrajini.

Biden ide u Brisel

Bijela kuća je u utorak najavila da će Biden otputovati u Brisel gdje će 24. marta prisustvovati NATO samitu o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koju Moskva zove “specijalnom vojnom operacijom”.

Američki predsjednik je proteklih dana zaoštrio sankcije protiv Rusije. Zatražio je ukidanje statusa Rusije kao povlaštenog trgovinskog partnera, koji joj omogućava da izvozi proizvode po nižim tarifama, a uveo je i zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.