Dačić šokirao svojom izjavom: Kad čujem Stoltenberga šta kaže o Ukrajini dođe mi da skočim sa…

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da se njegova zemlja “principijeno” postavila prema dešavanjima u Ukrajini i da “neće uvoditi sankcije Rusiji, ne zbog toga što se plaši Rusije, već zato što bi to bilo na štetu Srbije”.

“Kako bih se ja osećao da to uradimo. Lavrova sam zvao 100 puta za neka pitanje, koji mi je javio da će oni da ulože veto na rezoluciju (o genocidu) o Srebrenici, i sad da mi uvedemo sankcije. Pa čekajte…”, rekao je Dačić na TV Happy.

Dačić je naveo da generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sada kaže “zamislite Rusi gađaju civilne ciljeve” i da mu, kad to čuje od Stoltenberga, “dođe da skoči sa… ne znam šta da uradim”.

“Kako neko može da bude tako licemjeran, oni koji su objašnjavali da su to kolateralne štete. Šta su oni radili – gađali su civilne ciljeve (u Srbiji) i zvali su to ‘Milosrdni anđeo'”, rekao je Dačić.

Podsjećamo, nedavno je Dačić izjavio je da su bilateralni odnosi Srbije i SAD-a dugi 140 godina obilježeni savezništvom, prijateljstvom, a u pojedinim momentima čak i bliskim bratskim odnosom.

“To je veliki kapital koji naši narodi moraju da čuvaju i da ga dalje razvijaju.

Naravno, imali smo i manje lijepe godine, imali smo čak i padove do otvorenih sukoba, kakav je bio 1999. godine, pa ni te dane nećemo i ne smijemo da zaboravimo. Ali, i Srbi i Amerikanci su imali dovoljno snage da iskorače i da krenu napred gledajući šta nas povezuje, a ne šta nas razdvaja”, rekao je Dačić putem video linka, na svečanom otvaranju VI ciklusa Akademije za mlade lidere “Serbian-american leadership academy”, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Srbija i Amerika, dodao je, upućene su jedna na drugu, bez obzira na to što su geografski udaljene i što postoji velika nesrazmjera u veličini država, kao i ekonomskoj, diplomatskoj pa i vojnoj snazi, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije. Jedna od najvažnijih institucija koja poklanja veliku pažnju odnosima Srbije i SAD-a jeste Narodna skupština.

“Kada ste mala zemlja, kao što je Srbija, nije uvijek lako imati dobre i partnerske odnose sa velikom Amerikom. Ali ako ste mudri i gledate u budućnost, onda dobro znate da bez Amerike ne možete da ostvarite nijedan svoj važan državni i nacionalni cilj. Tako je i danas.

Srbija i Amerika imaju različite stavove i politike o nekim, za nas, najvažnijim pitanjima, kao što je na primjer odnos prema Kosovu i Metohiji.

Ali mi dobro znamo – i u Beogradu i u Vašingtonu, da uprkos tim razlikama možemo zajedno da radimo da dođemo do kompromisa i do dugoročnog rješenja koja će donijeti mir i stabilnost na ovo naše područje”, rekao je.

Dačić je govoreći o ratu u Ukrajini istakao da se Srbija veoma jasno izjasnila protiv ratnih dejstava i za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, baš kao što je uradila i Amerika.

“Ne slažemo se, na primjer, oko pitanja sankcija protiv Rusije, ali oko toga imamo već godinama različite stavove, to nije od jučer”, dodao je.

Amerika je, ističe, veliki podržavalac strateškog opredjeljenja Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i ta njena podrška je od suštinskog značaja za napore koje Srbija ulaže u pristupnom procesu, navodi se u saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.