Damir Arnaut i Dženan Đonlagić nakon pregovora veoma nedvosmisleno poručili: “HDZ uslovljava integritet izbora elektorskim modelom”

Državni parlamentarci Dženan Đonlagić (DF) i Damir Arnaut (NS) tvrde da HDZ tehnička poboljšanja izbornog procesa uslovljava elektorskim modelom izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i promjenom načina izbora članova CIK-a.

Ovo su danas izjavili novinarima tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu. Đonlagić je više puta kazao da je DF-u neprihvatljiv prijedlog da vrijednost glasova bude različita.

“Svaki model nejednake vrijednosti glasa je neprihvatljiv”

Naglasio je da HDZ integritet izbora uslovljava i time da Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine mora biti uključen u izbor članova Centralne izborne komisije (CIK).

“Svaki model nejednake vrijednosti glasa je neprihvatljiv. Dio razgovora o integritetu izbornog procesa je uslovljen od HDZ-a pričom o načinu izbora čanova CIK-a. To je prepreka. Druga prepreka je da nemamo poltičkih predstavnika SNSD-a uopće. Oni drže kontrolni paket u Domu naroda i to ne može proći bez njih”, ukazao je Đonlagić

Potom je nastavio obrazlagati HDZ-ove uslove. Istakao je da ne očekuje da će dogovor biti postignut – prenosi Klix.

“Rečeno nam je da HDZ insistira da ako nema dogovora o elektorskom modelom da nema dogovora o integritetu izbornog procesa – uvođenja informacionih tehnologija i dekriminalizacije izbornog procesa. Ovaj format neće dati rezultat, jer građanske stranke nisu za elektorski model”, kazao je.

Prenio je i poruke od posrednika pregovora, a to su EU i Sjedinjene Američke Države.

“Rečeno nam je da ako ne bude napretka oko političkog dijela, onda nećemo razgovarati za vikend o integritetu”, ukazao je Đonlagić i izjavio da je SNSD pozvan na pregovore te da su oni prijedloge dostavili u pisanoj formi.

Damir Arnaut je potcrtao da se HDZ nije odmakao od svojih prvobitnih stavova. Ponovio je da NS ostaje pri prijedlogu da Bosna i Hercegovina ima jednog posredno izabranog predsjednika sa simboličnim ovlastima te da se Dom naroda, kako je naveo, stapa sa Zastupničkim domom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Smatra da se etnički diskriminatornim prijedlozima, kako je rekao, bacaju pare poreznih obveznika EU. Najavio je da će NS u Briselu i Londonu nastaviti objašnjavati kakav je prijedlog ove stranke za koji je napomenuo da je jedini zvanični.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.