Damir Arnaut u vezi BiH tako kaže: “Imamo garancije da ih mijenja NATO, Rusi će staviti veto na misiju EUFOR-a, “

Schmidtovo obraćanje, političko-pravne posljedice posljednjih događaja koji su doveli do preokreta u odnosu snaga u BiH, kao i o predstojećem izbornom procesu u Danu uživo na televiziji N1 razgovarali su sa zastupnikom Naše stranke u državnom parlamentu Damirom Arnautom.

Na početku se osvrnuo na jučerašnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i obraćanja visokog predstavnika za BiH Christiana Schimdta i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i zabranu obraćanja Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Ni Dejton ne nalaže da visokog predstavnika potvrdi Vijeće sigurnosti. PIC ima legitimitet i njihovo imenovanje je dovoljno. Razlika između Schillinga i Schmidta je što prvog niko nije doveo u pitanje, a drugog jeste. Režim Dodika je djelovao kao agent Rusije i to se odnosilo i na Šmitovo imenovanje.

Rusija je uslovila obraćanje Schmidta da bi se produžilo djelovanje EUFOR-a u BiH. Kina je reterilala i rekla da je Schmidt nužno zlo i prihvatili ga. Ovo je pobjeda američke administracije i Schmidt se obratio.

U novembru dolazi drugi problem i Rusija će uložiti veto na produženje mandata Althea-e i EUFOR-a.

Traži se alternativno rješenje za dolazak NATO trupa. Postoji osnov za NATO mandat u BiH na temelju Dejtona. Imama garancije da će alternativa biti NATO”, kaže Arnaut.

Ističe da Tegeltija nije imao šanse da se obrati na Vijeću sigurnosti jer se hijerarhija u diplomatiji kao i protokol poštuje. Bio je tu predsjedavajući Predsjedništva i tu nema dileme. Za obraćanje u Vijeću sigurnosti nema potrebe da saglasnost daju svi članovi Predsjedništva BiH, kako to govori Dodik, kazao je Arnaut.

Zapad se probudio nakon agresije Rusije na Ukrajinu. BiH može iskoristiti šansu i ući u NATO, kaže Arnaut.

“Neutralnost Finske i Švedske je trajala godinama i za vrijeme “hladnog rata”. Nakon agresije se sve apsolutno mijenja. Sad idu u NATO i to povećava šanse BiH da postane članica.

Sve ide sporo pa i naš ulazak u EU. 2016. smo dobili zadatak za ispunjavanje 14 prioriteta i nismo se pomakli”, zaključuje Arnaut za N1.

Na kraju gostovanja istakao je da će se u oktobru održati izbori u BiH i da prijetnje HNS-a za teritorijalnim preustrojem BiH nema utemeljenja i da će HDZ izaći na izbore poredeći ih sa opozicijom u Srbiji, koja je bojkotovala izbore i izgubila u potpunosti mogućnost da participiraju na političkoj sceni.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.