in ,

Damir Imamović, Zaimov unuk, sin Nedžada kod Senada Hadžifejzovića: “Breme djeda i oca mi je u početku bilo problem”

Britanski muzički magazin Songlines je proglasio bh. muzičara Damira Imamovića najboljim umjetnikom Evrope

Jedan od naših najpoznatijih interpretatora modernog sevdaha, Damir Imamović, gostovao je na Face TV kod Senada Hadžifejzovića.

Britanski muzički magazin Songlines je proglasio bh. muzičara najboljim umjetnikom Evrope. Naime, dobitnik je nagrade “The Best of Europe” za svoj rad.

“Pjevam svoje pjesme, tradicionalne. Crtež na albumu “Singer of tales” je radio Tarik Berber, diplomirao je na prestižnoj likovnoj akademiji, a na crtežu se nalazi pozadinska priča svih pjesama. Producent ovog albuma Joe Bowen je bio producent Pink Floyda.

Album i ja smo dobili nagrade za album i izvođača godine! Breme djeda i oca mi je u početku bilo problem, ljudi su htjeli da sam kao oni. Čovjek treba tražiti svoj put! Super je kad dolaziš iz tradicije. U porodici smo bili prepušteni sebi, nije niko govorio da nešto moramo. Tata je bio iznenađen kad sam počeo da sviram s pet ili šest godina. Muzika me prihvatila, to je uvijek bilo tu. Htio sam to raditi na svoj način, ne da imitiram”, navodi Imamović.

Studirao je filozofiju, pa dodaje da se ne može to lako iz čovjeka istjerati.

“Nisam se pokajao što sam se okrenuo muzici, ispunjava me! Napisao sam i knjigu o sevdahu, a nikada te stvari ne bih radio da se nisam bavio filozofijom. Bilo mi je nezgodno kada sam bio mali i kada su novinari dolazili u kuću da nas snimaju kako jedemo, da snimaju moju sobu… Naučio sam iz toga da u medije ideš kada imaš nešto da kažeš! Osjećao bih se lažno kada bih došao ovdje da pričam o stvarima koje su se desile prije pet ili deset godina. Neću u medijima da pričam kada nemam ništa novo reći. Kada sam pisao knjigu o sevdahu, bio sam razočaran što niko nije pisao o historiji sevdaha. Čovjek se mora izolovati da bi radio”, kazao je Imamović.

Pogledajte kompletno gostovanje:

Mijatović kod Hadžifejzovića: Da Bakiru, Dodiku i Čoviću ponude BiH na tri, potpisali bi, ne bi se okrenuli!

Foto, Ilustracija

Velika tragedija: Šesnaestogodišnjak poginuo od strujnog udara