Delegat Demokratske fronte Dženan Đonlagić ustvrdio: “Visoki predstavnik Christian Schmidt priprema teren za novo nametanje odluke”

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt priprema teren za novo nametanje odluke. Svaka njegova odluka ne daje šansu našem društvu da pređe iz etničkog u građansko, da bi se zacementirao etnički model uređenja u BiH, izjavio je za BHRT Dženan Đonlagić, delegat Demokratske fronte (DF) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, novim nametanjem odluke, Šmit bi suspendovao i zakonodavno tijelo Federacije BiH, odnosno Parlament.

“Na posljednjoj sjednici, Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je nekoliko inicijativa, deklaracija i zaključaka kojim je otpočeo proces izmjene Ustava FBiH i to je jedini ispravan put da se izađe iz ovog zamršenog čvora, u koji nas je dovela odluka visokog predstavnika u noći, 2. oktobra”, naveo je Đonlagić.

Kako je rekao, smatra da nije uredu što je Šmit reagovao samo u jednom dijelu države.

“Intervenisao je u entitetski Ustav FBiH, a nije u Ustavu RS, niti državnom Ustavu, koji takođe sadrže određene diskriminatorne odredbe”, naveo je Đonlagić, istakavši kako Šmit, svojom intervencijom u izbornoj noći nije uklonio, već produbio diskriminatorne odredbe.

Osvrnuo se i na mogućnost formiranja ekspertske vlade.

“Nema političke volje za ekspertsku vladu. Predstavnici Osmorke ili Trojke, plus HDZ po svaku cijenu žele ući u Vladu FBiH, milom ili silom. Ovo može završiti kao oktroisana vlada, nametnuta odlukom visokog predstavnika”, rekao je Đonlagić, te dodao:

“Njihov prvenstveni cilj je zaposjesti ministarske pozicije u Vladi FBiH, a ne riješiti na demokratski način ovo pitanje. Svaka Šmitova naredna odluka će dalje produbiti probleme u BiH.”

Iz trenutne situacije, prema riječima Đonlagića, može se izaći samo izmjenom Ustava FBiH.

Komentarisao je i koaliciju na državnom nivou.

Kako je rekao, smatra da je loša i da ne daje očekivane rezultate koji su najavljivani, da će se desiti ozbiljne promjene.

“HDZ i SNSD su politički nokautirali stranke Trojke jer su im oborili na Domu naroda priču o akcizama i PDV-u i oborili su im Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama gdje bi se onemogućio rast plata političarima, što je bila predizborna priča Trojke…

Mislim da će se stvari još više komplikovati”, istakao je Đonlagić.

Govorio je i o radu Vijeća ministara BiH, Zakonu o državnoj imovini, te secesionističkim prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika…

Pogledajte njegovo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.