Delegat Zlatko Miletić nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamenta BiH: “Sramota je da smo dva i po mjeseca plaćeni za svoj nerad”

Delegat Pokreta Za nove generacije Zlatko Miletić je nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prokomentarisao rad delegata. Hitna sjednica je danas zakazana na prijedlog predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića s ciljem izmjene poslovnika, kojima bi se onemogućilo da neusklađeni zakoni dođu na dnevni red.

Odbijena je inicijativa Kemala Ademovića da se prijedlog bez mišljenja Ustavnopravne komisije ne može naći na dnevnom redu sjednice ovog tijela.

Protiv su glasali svi članovi Kluba Srba i četiri člana Kluba Hrvata. Za su glasali delegati Kluba Bošnjaka, a suzdržan je bio Zlatko Miletić (ZNG) iz Kluba Hrvata.

“Po meni sjednica nije sazvana u skladu s poslovnikom niti se hitna sjednica može sazvati po ovom pitanju, ali kad smo već tu – ja sam rekao hajde da onda riješimo bar pitanje kako da odblokiramo rad Doma naroda BiH i mi ni danas nismo riješili to pitanje”, kazao je Miletić.

O tome ko blokira rad Doma naroda se u velikoj mjeri raspravljalo na današnjoj sjednici iako to nije bila tema zbog koje je sazvana.

SNSD i HDZ su optužili Bošnjake da blokiraju rad Doma naroda, na šta su oni odgovorili da je stvarni problem u Vijeću ministara, koje blizu tri mjeseca nije ništa poslalo u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je kritikovao Klub Bošnjaka za “dvoipomjesečnu blokadu”, rekavši kako bi na spornoj sjednici svakako glasali protiv izmjena i dopuna Zakona o Ustavnom sudu, kojim bi se izbacile strane sudije iz ove pravosudne institucije.

Kritike za Ademovićev potez je imao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić (SNSD). On je naveo da je odbijena inicijativa Ademovića da ovaj prijedlog potpisuje Kolegij Doma naroda, a ne samo on.

Miletić tvrdi da je nerad političara sramota: “Sramota je da smo dva i po mjeseca plaćeni za svoj nerad.

Pretpostavljam možda čak polovinom ovog mjeseca da će doći do sazivanja redovne sjednice Doma naroda pa ćemo vidjeti ustvari ko stoji na kom stanovištu i kako da izađemo iz ove situacije”, kazao je Miletić nakon završene hitne sjednice – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.