Deložirali 40 članova jedne porodice: ‘Već pedeset godina žive tu’

U Novom Vinodolskom, u predjelu Krasa u tijeku je deložacija četrdeset članova romske obitelji koja 50 godina živi u derutnom objektu u koji je u vlasništvu Komunalnog društva.

Na terenu su specijalci, vatrogasci i djelatnici Centra za socijalnu skrb. Kamion je odvezao stvari stanara, a bager počeo s rušenjem objekta.

Reporterka HTV-a Klaudija Modrić Plantarić javila se s najnovijim informacijama u emisiju HTV-a “Studio 4”.

– Ne možemo pouzdano reći jer je prepriječeno policijsko vozilo. U ranim jutarnjim satima došla je policija koja je zagradila čitavo područje.

Također, došli su pripadnici interventne službe. Nekoliko je policijskih kombija, kao i kamiona. Iz te ruševne vade se određeni predmeti. Viđeni su i članovi te obitelji, rekla je u uvodu.

Istaknula je tri ključna problema:

– Ovo traje već 50 godina. Ova obitelj je nezakonito, nelegalno useljena i živi u ovom objektu u vlasništvu komunalnog društva 50 godina.

Novi Vinodolski to ne može sam riješiti, treba pomoć državnih institucija. Na sva ponuđena rješenja, članovi obitelji nisu ih prihvaćali. Grad Novi Vinodolski traži pomoć državnih institucija kako bi zajedničkim snagama ponudili i konačno riješili ovu deložaciju jednom za svagda.

Treći je problem taj da se ovoj lokaciji vrati sigurnosti sreća. Nitko od susjeda nije htio pred kamere. Kažu da već godinama trpe svašta i htjeli bi da njihovo susjedstvo postane mirno, rekla je Modrić Plantarić.

– Taj problem je višegodišnji. Mi nismo sjedili mirno, održavali smo sastanke, tražili pomoć države jer Grad Novi Vinodolski njihov problem ne može riješiti. Po mojem mišljenju jedini je ispravan način da se tim ljudima pokuša pomoći.

Oni žive u nehumanim uvjetima, ali i ljudi u okruženju, kazao je gradonačelnik Tomislav Cvitković. Potvrdio je kako je u okolici bilo i požara te drugih situacija koje mogu biti opasne za obitelji i djecu.

Susjedi, koji nisu željeli pred kamere svjedočili su ekipi HTV-a da nisu sigurni, da se svašta događalo. Susjed koji živi do tog ruševnog objekta morao je, kaže – kuću obnavljati nekoliko puta. Nije se mogla obnoviti, dodaje gradonačelnik, jer je riječ o situaciji koja zahtijeva velika financijska sredstva.

Grad je bio osigurao sredstva, nije bilo suradnje druge strane – nisu prihvaćali zamjenski smještaj. Dodao je kako se deložacija odgađa dvije godine te ponovio da se problem mora riješiti za stolom.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.