Demokratska fronta: “Glasanje delegata HDZ-a u Domu naroda nije ništa drugo nego instrument ruske politike u BiH”

Demokratska fronta reagovala je nakon današnjeg glasanja delagata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kada je riječ o inicijativi za usaglašavanje bh. stavova sa stavovima EU prema Rusiji.

“Današnje glasanje delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz HDZ-a BiH, protiv inicijative za usaglašavanje bh. stavova sa stavovima EU prema Rusiji, odnosno protiv sankcija Ruskoj Federaciji, u konačnici je ponudilo neoboriv dokaz tome da HDZ BiH nije ništa drugo nego instrument ruske politike u BiH.

Demokratska fronta je još prije skoro pet godina djelovanje HDZ-a nedvosmisleno nazvala proruskim djelovanjem. Nažalost, trebalo je proteći puno vremena, kao i to da sam predsjednik HDZ-a Dragan Čović glasa protiv uvođenja sankcija Rusiji, da bi stvari u tome smislu postale očigledne.

Danas, kada je to svima jasno, želimo još jednom podcrtati da se cjelokupna HDZ-ova ideološko – politička matrica zasniva na neosvojetskim konceptu konstitutivnosti naroda koji je suprotan evropskim i NATO standradima, stoga i ne začuđuje da HDZ glasa u korist intresa Ruske Federacije a protivno intresima Evropske unije, čijoj politici ne želi da se pridruži, te protiv interesa NATO-a, i u konačnici, što je najgore, protiv intresa države Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom želimo posebno naglasiti da je postojanje ovakvog Doma naroda direktna posljedica postojanja same konstitutivnosti naroda, koja je danas iskorištena u cilju zaštite ruskih interesa u BiH.

S tim u vezi pozivamo zapadno – demokratske partnere Bosne i Hercegovine da uzimajući u obzir HDZ-ovu otvorenu podršku ruskoj agresiji i ruskoj politici preispitaju svoj odnos prema HDZ-u BiH i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, jer politika koju pomenuti provode dovodi do ugrožavanja evropskog i NATO puta države Bosne i Hercegovine, odnosno do ugrožavanja njenih ključnih vanjsko političkih prioriteta”, navodi se u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.