Demokratska fronta iznijela jako teške optužbe prema visokom predstavniku: “Christian Schmidt izbornim inžinjeringom FBiH isporučuje HDZ-u i SNSD-u”

Iz Demokrantske fronte (DF) su poručili da visoki predstavnik Christian Schmidt, kako su saopćili, izbornim inžinjeringom isporučuje Federaciju Bosne i Hercegovine HDZ-u i SNSD-u.

Ova stranka je među onima koje se protive modelu Izbornog zakona, za koji su naveli da ga Schmidt namjerava nametnuti.

Tvrde da će se tim modelom osnažiti diskriminacija konstitutivnih naroda pri izboru delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda bi značilo da nijedan Hrvat ne može biti izabran u Dom naroda ako dolazi iz Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona.

Niti jedan Srbin koji dolazi iz Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona,

Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Zapadnohercegovačkog kantona također ne može biti izabran u Dom naroda, kao ni Bošnjak iz Zapadnohercegovačkog kantona.

Sama po sebi ova odredba je diskriminirajuća po pripadnike tih naroda koji žive u spomenutim kantonima”, konstatovali su u DF-u.

Prema njihovim navodima, odredba da za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH više nije potrebno šest nego osam delegata u svakom klubu u kombinaciji sa izbornim pragom od tri posto znači da će

predsjednik FBiH uvijek biti iz HDZ-a, a potpredsjednik iz SNSD-a te da će te dvije stranke obavezno biti u svakom sazivu Vlade FBiH.

“Što znači da je gospodin Schmidt ovim isporučio i Vladu FBiH onima koji su u svakom međunarodnom izvještaju označeni kao glavni kočničari svakog napretka Bosne i Hercegovine.

Definisanje da dvije trećine svakog kluba u FBiH mogu svako pitanje proglasiti vitalnim nacionalnim interesom u kombinaciji sa prethodnim odredbama znače potpuni kolaps FBiH.

To također znači da Schmidt, pored toga što je već Dejtonskim sporazumom državni nivo vlasti isporučen HDZ-u i SNSD-u, sada izbornim inžinjeringom isporučuje i FBiH istim strankama i politikama i daje im apsolutnu vlast i u FBiH”, istakli su.

Iz DF-a su saopćili da ako je ovo sve tačno, da će se tome suprotstaviti te da će pozvati građane da im se pridruže u borbi demokratskim sredstvima protiv toga.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.