Demokratska fronta jasno poručuje: Podržavamo aktivnosti na podnošenju tužbe protiv Christiana Schmidta

Demokratska fronta je saopćila da iskazuje potpunu političku podršku aktivnostima Stranke za BiH u vezi s podizanjem tužbe pred Evropskim sudom pravde protiv Christiana Schmidta, Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Vidljivo je da se visoki predstavnik suprotno svome osnovnom i primarnom zadatku, u potpunosti stavlja na stranu Republike Hrvatske koja putem svojih ekspozitura u Bosni i Hercegovini nastoji preoteti dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

Umjesto da na takve pokušaje odlučno reaguje, Christian Schmidt se stavio u ulogu aktera koji aktivno potpomaže narušavanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju DF-a.

Dalje smatraju da Schmidt samo prolongira svoju namjeru.

“Obzirom da Schmidt nije odustao od planova o nametanju sistema aparthejda, nego samo prolongira donošenje rješenja, podržavamo inicijativu Stranke za Bosnu i Hercegovinu, te smatramo kako je od jednakog značaja i građanska i pravna borba protiv podrivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine”, zaključeno je.

Podsjećamo, Stranka za BiH uputila je jučer u ime građana Bosne i Hercegovine apelaciju Evropskom sudu pravde protiv EU, Hrvatske i visokog predstavnika Christiana Schmidta, potvrdili su na press konferenciji te stranke predsjednik Semir Efendić i Zlatko Hadžidedić, autor teksta apelacije.

Kao razlog iz Stranke za BiH su naveli to što aktuelni visoki predstavnik, “djelujući kao agent Republike Hrvatske”, kako je kazao Hadžidedić, najavljuje promjenu ustavnog poretka izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, stavljajući se u tome na stranu Hrvatske koja krši Dejtonski sporazum iako je jedna od zemalja potpisnica.

“Visoki predstavnik stavlja u ovom slučaju Hrvatsku u superioran, a Bosnu i Hercegovinu u inferioran položaj, kršeći tako principe balansa na kojem je zasnovan mirovni ugovor”, naveo je Hadžidedić.

Razlog za pokretanje tužbe i protiv Evropske unije je što ona “odgovara za djelovanje Hrvatske kao države članice, a i samog visokog predstavnika”.

Stranka za BiH je na ovoj konferenciji za medije pozvala sve građane Bosne i Hercegovine na veliko legalno protestno okupljanje i izražavanje bunta dozvoljenim sredstvima.

“Jer u slučaju rušenja Dejtonskog ugovora, automatski bi došlo do stupanja na snagu Ustava Republike BiH i uslijedilo bi krajnje neizvjesno razdoblje za državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Hadžidedić.

“Krajnje je vrijeme da djelujemo”, izjavio je pozivajući na veliki građanski otpor i dodao da bi neizvjesnost bila posebno usložnjena ako se uzmu u obzir, kako kaže, pretenzije Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, unutrašnje prijetnje disolucijom entiteta Republika Srpska i pripajanjem Srbiji, kao i ambicije Hrvatske demokratske zajednice o ponovnom ustroju tvorevine Herceg-Bosna.

Stranka za BiH se odlučila na tužbu Evropskom sudu pravde jer domaći sudovi nemaju jurisdikciju nad djelovanjem visokog predstavnika, Hrvatske niti Evropske unije, obrazložio je Hadžidedić.

“Stranka se odlučila na pojedinačno djelovanje, kao stranka, te na navedeni, a jedini mogući pravni način budući da državni organi ne preduzimaju pravna sredstva protiv kršenja Dejtonskog sporazuma. U sačinjavanju tužbe, njemu je pomogla savjetodavna uloga Francisa Boylea mada sam kostur apelacije sačinio sam”, poručio je Hadžidedić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.